Od 244 amandmana na predloge rebalansa budžeta za 2014, budžeta za sledeću godinu, kao još sedam finansijskih zakona, Vlada Srbije i Odbor za finansije prihvatili su juče pet amandmana.

Dva amandmana su prihvaćena na predlog zakona o budžetu za 2015. godinu, dok su preostala tri prihvaćena na predlog zakona o izmenama zakona o akcizama. Zbog tvrdnji opozicije da je neko hteo da falsifikuje amandman vlade na predlog zakona o budžetu za 2015. godinu i da neko za to treba da snosi odgovornost, jučerašnje zasedanje obeležile su pauze, ali i otkazivanje sednice Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo. Vladajuća većina negirala je optužbe da je reč o falsifikatu, a ministar finansija Dušan Vujović objasnio je da je u pitanju tehnička greška i da jedna cifra treba da se promeni u amandmanu koji je Vlada podnela na predlog zakona o budžetu za 2015. godinu.

Vujović je naveo i da je došlo do tehničke greške zbog koje se javila razlika od 35 miliona dinara i zamolio poslanike da prihvate ovu ispravku u amandmanu. Međutim, šef poslaničke grupe SDS-a Marko Ðurišić naveo je da će ta stranka do kraja insistirati na odgovornosti za ovaj prekršaj.

„Uočio sam da u amandmanu vlade koji nam je podeljen u toku jučerašnjeg dana stoji da je primljen u skupštinsku proceduru još 19. decembra. Posumnjao sam da je taj podatak verodostojan s obzirom da on nije bio predmet rasprave ni na Odboru za finansije, kao ni na Odboru za ustavna pitanja“, objasnio je Ðurišić novinarima u Skupštini i dodao da je zato ukazao predsedavajućem da neko pokušava da zloupotrebi skupštinsku proceduru.

Đurišić je istakao i da je taj amandman tehnički neispravan s obzirom da se cifre koje se menjaju u amandmanu u budžetu ne slažu i da je činjenica da je vladajuća većina uhvaćena u nečemu što nije smela da radi.

„U proceduru je neko stavio papir sa potpisom predsednika vlade, a zaveo ga sa pogrešnim datumom i vremenom. To se zove falsifikat. Kao što je utvrđeno da je nedvosmisleno falsifikovana lična karta brata premijera. Tražim da se utvrdi šta se desilo sa ovim papirom“, istakao je Ðurišić.

„Ovo je stvar bez presedana u Skupštini Srbije, a vladajuća većina ima većinu u svim odborima i mogli su to legalno da urade, ali oni su to pokušali na nelegalan način. Očigledno je da vlada velika nervoza, pošto budžet koji se usvaja nije dobar, niti kvalitetan, a još pokušavaju da amandmanom urade novi rebalans budžeta“, naveo je poslanik DS Dragan Šutanovac, dodajući da vladajuća većina u toj brzini nije uspela da sabere cifre i učinjena je greška od 35 miliona dinara.

Poslanik SNS Aleksandar Martinović, i predsednik Odbora za ustavna i zakonodavna pitanja objasnio je da je amandman na član 1 budžeta podnet u roku, ali da se verovatno dogodila tehnička greška koja ne utiče na zakonitost tog amandmana. On je najavio da će biti održana sednica Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i da će Odbor utvrditi da je sporni amandman u skladu sa Ustavom i zakonom. U međuvremenu taj Odbor je zakazan, ali je brzo i otkazan.

Inače u tom Vladinom amandmanu piše: „Da se transferi ostalim nivoima vlasti, u koloni, iznos u dinarima broj: 25.019.868.000, zamenjuje sa brojem 25.341.371.000, a broj 9.368.221.000, zamenjuje brojem 9.011.718.000.“ U obrazloženju amandmana stoji da se transferi ostalim nivoima vlasti odnose na transfere za zaposlene u obrazovanju na teritoriji APV i ostali transferi“.

Inače, Vlada i Odbor za finansije prihvatili su amandman kojim se prelazi sa tromesečnog na mesečni nivo naplate akciza. Ministar finansija naveo je da su amandmani na akcize prihvaćeni kako bi se omogućila veća predvidivost akciznih prihoda u budžet i sinhronizovala naplata od PDV-a i akciza. Vujović je ocenio i da je regulisanje ovog segmenta veoma važno jer akcize čine 20 odsto prihoda budžeta, odnosno oko 220 milijardi dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari