Iako je prošle nedelje donet Zakon o radu, koji se osim radnim zakonodavstvom bavi i organizacijom sindikata, Aleksandar Vulin, ministar rada, već predlaže donošenje posebnog zakona o sindikatu koji će utvrđivati sindikalnu reprezentativnost. Najavljujući i formiranje radne grupe za izradu ovog zakona, ministar Vulin pojašnjava da u Socijalno-ekonomskom savetu treba da sede predstavnici zaista reprezentativnih sindikata i poslodavaca i da oni stvarno predstavljaju one za koje govore da ih predstavljaju.

Ovakva ministrova ideja ponovo je podelila sindikate. I dok Sloga i ASNS smatraju da je zakon potreban, dva reprezentativna, UGS Nezavisnost i Samostalni sindikat, podsećaju da su sve aktivnosti tih organizacija već regulisane novim Zakonom o radu i da je Vulinova namera da dodatno ograniči prava i uticaj sindikata.

– Zakon o sindikatima je potpuno nepotreban, jer je četvrtina Zakona o radu posvećena detaljnom uređenju sindikata, što nigde u svetu ne postoji. Šta će nam zakon o sindikatima, da bi se još malo rasipale naše pare? Kao razlog za donošenje zakona spominje se regulisanje reprezentativnosti, ali i sada sindikati ne registruju sami sebe, već to čini nadležno ministarstvo. Kada bi to ministarstvo tražilo ispunjavanje svih pet propisanih uslova, većina sindikata bi se ugasila u nemogućnosti da ispuni te uslove. Ovako, ministarstvo traži samo ispunjavanje petog uslova, a to je postojanje određenog broja članova, ali ne i nezavisnost sindikata od politike i finansiranje od članarine – kaže Branislav Čanak, predsednik UGS Nezavisnost, i dodaje da je njegov sindikat do sada imao petnaestak predloga za uređenje sindikalnog prostora. Jedan od najvažnijih je da se samo ustanovi reprezentativnost centrale i granskih sindikata koji bi izdavali licence i odgovarali za ponašanje sindikata po preduzećima i ustanovama.

Sličan stav ima i Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata, koji takođe tvrdi da je zakon o sindikatima nepotreban. On upozorava da takav zakon neće biti donet uz pomoć VSSS, kao i da će ovaj sindikat odgovoriti na svaku odluku Vlade.

– Ministar rada ima potrebe da svaki dan bude aktivan i u skladu sa manirima stranke kojoj je nekada pripadao, ima ambiciju i da sindikate stavi pod sopstvenu kapu, da im ograniči moć i uticaj. O planovima ministra rada obavestićemo ovih dana potpredsednika svetske organizacije rada, ali i predsednika najvećeg nemačkog sindikata, jer ovo što se sada dešava je potpuno obespravljivanje sindikata, ali i radnika – kaže Orbović.

Na konstataciju da, ipak, ima sindikalnih centrala koje smatraju da je donošenje zakona dobra ideja, Orbović napominje da je reč o minornim sindikatima koji pokušavaju da se dodvore ministru, zarad sitnih interesa, a da ministar, koji je u sukobu sa dve najveće sindikalne centrale, ima potrebu da pokaže da iza sebe ima radničke organizacije.

Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ podržavaju najavljeno donošenje zakona kojim bi se „konačno“ uredilo pitanje reprezentativnosti, što je kamen spoticanja u saradnji sindikata.

– Zakon mora da bude plod dogovora svih sadašnjih sindikalnih centrala, države i uz posredovanje Međunarodne organizacije rada – navode u tom sindikatu i dodaju da zakon mora biti uređen prema najboljim evropskim standardima i treba da ponudi novi početak uređenja industrijskih odnosa i tripartitnog pregovaranja u uslovima kapitalizma i uz sve zaštitne garancije državnih institucija. „Sloga“ ocenjuje da je poslednji dokaz opšteg sindikalnog poraza usvajanje izmena Zakona o radu i nemoć sindikata da se na jedan ozbiljan i kvalitetan način suprotstave pritisku krupnog kapitala.

Ranka Savić, predsednica ASNS, podseća da je slična inicijativa postojala 2002. godine, ali da taj predlog zakona o sindikatima nikada nije došao na dnevni red.

– Dobro je da bude donet takav zakon, ali nije dobro da o tome odlučuje samo ministar, već da u radnu grupu za njegovo donošenje moraju biti uključeni predstavnici svih sindikata. To bi bio leks specijalis za sindikate koji bi konačno odredio način registracije i reprezentativnosti radničkih udruženja – kaže Savićeva.

Na pitanje nije li malo čudno što inicijativa za donošenje zakona dolazi nakon što su dva sindikata izašla iz Socijalno-ekonomskog saveta i nakon što su se usprotivila donošenju Zakona o radu, Savićeva kaže da je to sigurno posledica, ali da je činjenica da „sindikalna scena i Socijalno-ekonomski savet ništa ne valjaju“. „Zato, bez obzira na povod, pozdravljam inicijativu za uređenje sindikalne scene“, kaže Savićeva.

Krivična prijava protiv Vulina

Dva reprezentativna sindikata – Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost podneli su juče Tužilaštvu krivičnu prijavu protiv ministra za rad Aleksandra Vulina. U obrazloženju podneska navodi se da je krivična prijava protiv ministra podneta „zbog osnovane sumnje da je učinio krivično delo zloupotrebe položaja“. Sindikati tvrde da ministar „nije omogućio Radnoj grupi da utvrdi Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o radu, već da ga je sam utvrdio i da je na taj način onemogućio sindikate da upoznaju javnost sa lošim rešenjima“.

Zakon o radu uređuje reprezentativnost

Reprezentativnost sindikata već je uređena Zakonom o radu. Predviđeno je postojanje odbora za utvrđivanje reprezentativnosti sindikata koji odlučuje o podnetim zahtevima. Zakon o sindikatima će propisivati uslove koji mora da se ispune da bi se sindikat smatrao reprezentativnim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari