Više stotina radnika Zastave oružja zaposelo je juče ujutro oko osam sati magacine oružja (vojnog i lovačko sportskog) i municije – locirane u fabričkom krugu – u znak protesta što Vlada još uvek ne reaguje na višemesečnu poslovno finansijsku krizu u toj fabrici, koja je kulminirala krajem prošle sedmice kad više od 2.000 oružara nije primilo zarade za prethodni mesec.


U sindikatu Zastave Oružja koji je juče rano ujutro pozvao radnike na protest kažu da su bili prinuđeni da odmah krenu sa radikalnom pobunom zaposlenih zbog situacije u fabrici. Poručuju da će danonoćna blokada magacina, oružja i municije trajati sve dok Vlada ne prihvati pregovore o rešavanju poslovnih i statusnih problema Zastavine fabrike oružja koja je od pre nekoliko godina u većinskom vlasništvu države.

Sindikat Zastave oružja prošlog meseca se obraćao predsedniku Srbije Borisu Tadiću i republičkoj vladi tražeći pomoć u rešavanju nezavidne situacije u fabrici. Predsednik sindikata Zastavinih oružara Dragan Ilić juče za naš list kaže da konkretnih odgovora iz vlade nije bilo uprkos činjenici da se fabrika nalazi u sve težoj poslovno finansijskoj situaciji, usled nedostatka poslovnih aranžmana i neizdavanja izvoznih dozvola za realizaciju ranije ugovorenih poslova sa inostranim partnerima, kao što je transfer tehnologije za proizvodnju vojnog naoružanja u Azerbejdžan u vrednosti od oko 30 miliona dolara.

Država je, doduše, početkom godine pokušala da pomogne Zastavi oružju kupovinom naoružanja za Vojsku Srbije u vrednosti od oko 400 miliona dinara. Radi se, međutim, o malom poslu koji ni izdaleka ne može da uposli kapacitete i zadovolji finansijske potrebe Zastave oružja koja uz bugarski arsenal i dalje slovi za jednu od najvećih fabrika za proizvodnju vojnog naoružanja u Evropi.

Na nezavidnu situaciju u Zastava oružju od nedavno utiču i aktuelni građanski sukobi i intervencija NATO pakta u Libiji, u koju su ovdašnji oružari prema informacijama iz kragujevačke fabrike počev od ove pa u narednih nekoliko godina trebali da izvezu vojno naoružanje u vrednosti od oko 150 miliona dolara, što bi obezbedilo normalno poslovanje Zastave oružja do sredine ove decenije.

Poslovodstvo Zastave Oružja oglasilo se juče poručivši da ne odobrava primenjeni metod samostalnog sindikata fabrike, smatrajući da postoje primereniji načini za ostvarenje i realizaciju socijalnog dijaloga između sindikata i nadležnih državnih institucija. Poslovodstvo, navodi se u saopštenju, čini permanentne napore da obezbedi posao sa inostranim partnerima, ali ti napori nažalost zbog složene međunarodne političke situacije još uvek ne daju konkretne rezultate, te i dalje nema ugovora o izvozu oružja na tradicionalna tržišta.

– Bezbednosna situacija u fabrici je pod kontrolom, ali poslovodstvo ipak poziva sindikat da nijednim postupkom ne ugrozi bezbednost fabrike – naglašava se u današnjem saopštenju poslovodstva Zastave oružja.

Oružje politička roba

– Dugo već pokušavamo da objasnimo vladi da Zastava Oružje proizvodi specijalnu robu koja ne može da se prodaje slobodno na tržištu. Vlada očito i dalje misli da našu fabriku može da prepusti ćudima tržišta, zbog čega smo u poslednje vreme i dovedeni u nezavidnu situaciju, kaže predsednik sindikata Dragan Ilić, naglašavajući da proizvodi Zastave Oružja imaju karakter političke robe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari