Uzgajivači malina iz ariljskog kraja dogovorili su, u noći između subote i nedelje, sa ministrom poljoprivrede Dušanom Petrovićem otkupnu cenu od 100 dinara po kilogramu maline i obustavili višednevni protest.



– Dogovor je postignut. Delimično su uslovi ispunjeni, razum je prevladao i našli smo kompromis – rekao je predsednik Udruženja Vilamet Dragan Bogdanović. On je istakao da dogovorena otkupna cena maline važi samo za voćare u ariljskom kraju, dok ostali moraju da svoje hladnjače „nateraju“ da od Fonda za razvoj uzmu kredite, kako bi se izjednačile otkupne cene.


Malinarima je prethodno bila ponuđena otkupna cena od 90 dinara za kilogram voća, a nakon dogovora oni su odustali od traženih 126 dinara po kilogramu i obustavili petodnevne barikade u okolini Arilja.

Malinari su juče ujutru uklonili barikade u mestu Grdovici kod Arilja, posle dogovora postignutog u Beogradu sa hladnjačarima, a sa blokada se povukla i policija tako da je saobraćaj na tom delu puta Arilje – Požega uspostavljen oko 6.30 sati.

Više od 2.000 proizvođača maline protestovalo je pet dana tražeći da cena maline bude na prošlogodišnjem nivou, a posle nekoliko bezuspešnih pregovora sa državnim sekretarom u Ministarstvu poljoprivrede Ljubišom Dimitrijevićem malinari su razgovarali i sa ministrom Dušanom Petrovićem. Malinari su insistirali da se više ne sastaju sa Dimitrijevićem jer je on „srpsku malinu uporedio sa poljskom koja je mnogo lošijeg kvaliteta“ i tako ponizio i uvredio domaće malinare.

Dimitrijević je rekao malinarima da država nema novca da subvencioniše 20 dinara po kilogramu, koliko su malinari tražili, a proizvođači nisu želeli da prihvate predlog Ministarstva da 55 odsto otkupne cene ide njime, a 45 odsto hladnjačarima. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari