Godišnja vrednost bruto domaćeg proizvoda u stalnim cenama za 2014. godinu, koja je dobijena kao zbir četiri kvartala, pokazuje pad od 1,8 odsto u odnosu na 2013. godinu, saopštio je Republički zavod za statistiku.

U saopštenju se navodi da je posmatrano po delatnostima, u četvrtom kvartalu 2014. godine u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama, 9,0 odsto. U tom periodu smanjenje bruto dodate vrednosti zabeleženo je i u sektoru trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, saobraćaja i skladištenja i usluga smeštaja i ishrane, za 1,3 odsto. Ali, istaknuto je, u četvrtom kvartalu 2014. godine u odnosu na isti period prethodne godine, zabeležen je značajan rast bruto dodate vrednosti u sektoru  građevinarstva, od 8,5 odsto.

Statistika je zabeležila i da se u januaru nastavlja trend pada industrijske proizvodnje, koja je manja je za 2,4 odsto u odnosu na januar 2014. godine, a u odnosu na prosek tokom prošle godine manja je za 8,6 odsto.

Posmatrano po sektorima, u januaru 2015. godine, u odnosu na isti mesec 2014. godine u rudarstvu je zabeleženo smanjenje proizvodnje za 18 odsto, a u oblasti snabdevanja strujom, gasom i parom za 13,6 odsto, piše u saopštenju.

Ipak, proizvodnja u januaru 2015. u odnosu na isti mesec prošle godine je povećana u prerađivačkoj industriji za 5,3 odsto.

Najveći uticaj na pad industrijske proizvodnje u januaru 2015. godine, u odnosu na isti mesec prošle godine, imale su: proizvodnja električne energije, eksploatacija uglja, eksploatacija ruda metala, proizvodnja motornih vozila i prikolica, i proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda, navodi se u saopštenju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari