Značajan pad cena ugljovodoničkih sirovina, kao i jačanje kursa svetskih valuta prema dinaru u 2014. godini,uzrokovalo jepad profitaNIS-a za 42odstou poređenjusanivoomizprethodnegodine. Čist profit NIS-aiznosio je 27,8 milijardi dinara. Faktoruticaja negativnih kursnih razlika na finansijski rezultat iznosioje13,2 milijarde dinara – izjaviojejučeKirilKravčenko, eneralnidirektorNaftneindustrijeSrbije.

Premanjegovimrečima, obim poreskih obaveza NIS-au 2014. godini iznosio je 136,2 milijardedinara, što je za 13 odstoviše od obima prošle godine. Na povećanje poreskog opterećenja uticali su pre svega rast akciza na naftne derivate i uvođenje dodatnih taksi na formiranje rezervi.

– Uprkos daljem padu tržišta derivata balkanskog regiona, koji je u 2014. godini pojačan i zbog posledica poplava u Srbiji, Bugarskoj, Bosni i Hercegovini, kompanija je očuvala obim prodaje naftnih derivata na nivou od trimilionatona, što odgovara obimu odprošle godine. Pri tomeje udeo motornih goriva u paleti prodaje povećan na 58odsto. Obim dnevnog prometa goriva na jednoj benzinskojpumpipremijum mreže Gaspromu Srbiji dostigao je 7,1 tonu, što je svrstalomrežu na prvo mesto po tom pokazatelju na domaćem tržištu – istakaojeKravčenko.

Prema rezultatimaza2014, obim prerade u Rafineriji kompanije iznosio je 3,1 miliona tona, što je neznatno više od nivoa prethodnegodine. Značajno su povećani osnovni pokazatelji efikasnosti naftnopređivačkog kompleksa – indeksi energetske efikasnosti, zaposlenih i operativne spremnosti.

– U suštini, danas smo se suočili sa krizom koju smo već preživljavali 2008. godine. Ipak, tekuća situacija je složenija, pre svega zbog rekordno niskih cena nafte, konkurencije i rastućih tehnoloških potreba. NIS stabilno prolazi ovaj turbulentni period. Mi smo okrenuti stalnom povećanju efikasnosti biznisa, povećavamo rezerve ugljovodonika, imamo resurse neophodne za realizaciju važnih investicionih projekata. Sve je to izgledalo nemoguće u 2008. godini. Važno je da na tom putu nailazimo na razumevanje Vlade Srbije. U 2014. godini bio je potpisan Memorandum koji reguliše mehanizam vraćanja dugova najvećih dužnika kompanije. Nadam se da ćemo u tekućojgodini pristupiti njegovoj realizaciji- zaključiojeKravčenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari