Predsednik Pokrajinske vlade Bojan Pajtić ozvaničio je početak rada sistema Pametne kuće u Gimnaziji „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu, gde je zajedno sa pokrajinskim sekretarom za energetiku i mineralne sirovine Nenadom Stankovićem, direktorkom VIP fonda Natašom Pavićević Bajić i direktorom Gimnazije Radomirom Stojkovićem, prisustvovao prvom delu pilot časa po konceptu Pametne kuće, namenjenog učenicima matematičkog usmerenja koji pohađaju bilingvalnu nastavu.


Kako je objašnjeno na prezentaciji, u kombinaciji sa internetom, interaktivne table koje se sada koriste za edukaciju ovih mališana, pretvaraju se u elektronski udžbenik. Nastavnu jedinicu moguće je potkrepiti tekstom sa relevantnog sajta ili drugi birani način putem interneta, a zadatak se istog časa prenosi na tablet računare učenika, što omogućava da se lako ostvaruje interdisciplinarnost u nastavi. To je prva škola u Srbiji u kojoj su uspostavljene informaciono-komunikacione tehnologije, istakao je Pajtić i naveo da ovako nešto za sada ne postoji u drugim zemljama u okruženju.

– Sistem elektroenergetskih, signalnih i telekomunikacionih instalacija po principu Pametne kuće koji će se koristiti nalik je sistemu koji postoji u Londonu, i u nekim drugim gradovima Zapadne Evrope. Postoji 16 pametnih tabli, koje su uvezane i koje imaju pristup u 60.000 edukativnih baza sveta. Deca u ovoj gimnaziji imaju priliku da se obrazuju kako to priliči 21. veku i to u najrazvijenijim obrazovnim ustanovama. Sistem koji smo uspostavili i koji je Pokrajinska vlada finansirala sa 22 miliona dinara, uključuje program energetske efikasnosti, te mogućnost da se gradivo usvaja za trećinu vremena brže nego što je to bilo do sada – istakao je Pajtić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari