Evro je juče nastavio svoje ovonedeljno jačanje u odnosu na dinar, tako da nacionalna valuta danas vredi za 0,29 para manje nego juče, računajući prema zvaničnom srednjem kursu NBS, koji je dostigao 102,2291 dinara za evro. Dinar je nastavio da slabi uprkos tome što je centralna banka prekjuče intervenisala sa 40 miliona dinara kako bi sprečila veće dnevno pomeranje kursa.

Urednik portala ekonomija.org Goran Nikolić kaže da trenutno slabljenje dinara nije dramatičan događaj i da je u skladu sa ranijim prognozama po kojima bi domaća valuta ove godine trebalo da se spusti na nivo od oko 105 dinara za evro. Prema njegovim rečima, panika oko slabljenja dinara namenski je podignuta od strane onih kojima jak evro ne odgovara, dok je za državu korisnije da dinar oslabi, kao odgovor na krizu.

Slabiji dinar odgovara izvoznicima, kojih je u Srbiji malo, a jači uvoznicima u koje se ubrajaju gotovo svi tajkuni, kojima ovo slabljenje ne ide naruku.

– Jučerašnji pad nije veliki, samo oko 0,3 odsto. Moguće je da će se sada kurs i stabilizovati, budući da je ovo nivo na kojem je moguće odbraniti ciljani nivo inflacije za ovu godinu – smatra Nikolić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari