Nakon smene pet direktora i promena na čelu Nadzornog odbora, a uoči Skupštine akcionara Simpa koja je zakazana za 26. decembar, stiglo je prvo olakšanje za više od 4.000 radnika ove kompanije – u okviru paketa za sanaciju, iz državne kase je izdvojeno oko pet miliona evra namenjenih za isplatu dela zaostalih zarada, ali pre svega za pokretanje proizvodnje.

Zaposlenima je već isplaćen deo martovske zarade, kao i cela zarada za septembar, uprkos činjenici da se proces proizvodnje odvijao na minimalnom tehnološkom nivou. Radnici očekuju da će do kraja godine dobiti još jednu, decembarsku zaradu koja je u kategoriji minimalca.

– Gro sredstava trebalo bi da bude upotrebljeno za obnovu proizvodnje, koja bi u većem obimu trebalo da krene početkom naredne godine, što zavisi od nabavke repromaterijala, ali i izmirivanja obaveza prema ključnim dobavljačima sirovine – potvrdio je izvor Danasa iz vranjske kompanije. Proces proizvodnje u Simpu obustavljen je u martu ove godine, a od tada sporadično su radili pogoni tapetarije i fabrike dušeka u Bujanovcu. Konverzijom duga kompanije prema lokalnim gradskim preduzećima, kao i po osnovu neplaćenih poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, većinski vlasnici Simpa su sada Grad Vranje i država Srbija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari