Agencija za privatizaciju objavila je, uoči minulog vikenda, javne pozive za prikupljanje ponuda za prodaju imovine kragujevačke fabrike „21. oktobar“, koja je svojevremeno poslovala u okviru nekadašnje Grupe „Zastava“.


Oglašena je prodaja topionice i matične lokacije, odnosno pogona tog preduzeća za proizvodnju auto delova, u staroj kragujevačkoj industrijskoj zoni, a pravo učešća na javnom nadmetanju imaju domaća i strana fizička i pravna lica. Početna cena topionice je 660.614 evra, dok se matična lokacija firme nudi po ceni od 8,9 miliona evra, a rok za podnošenje ponuda je 27. maj. Otkup prodajne dokumentacije trajaće od 20. aprila do 21. maja, otvaranje prijava je predviđeno za 29. maj, a otvaranje ponuda za 11. jun.

Firma „21. oktobar“ je do 2001. bila jedna od značajnijih Zastavinih fabrika u kojoj su se proizvodili delovi od plastike, hladnjaci i elektro oprema za putnička, privredna i ostala motorna vozila, i koja je dobar deo svoje proizvodnje izvozila, mahom u bivši SSSR, za tamošnjeg proizvođača automobila VAZ.

Nakon dekomponovanja Grupe „Zastava“, u leto 2001, „21. oktobar“ posluje kao samostalna fabrika u restrukturiranju, a od preteće propasti spasila ju je proizvodnja delova za belu tehniku, koje isporučuje preduzećima slovenačkog „Gorenja“ u Srbiji.

Podsetimo da je pre dve godine, pogon „21. oktobra“ u Gruži kupila norveška kompanija Rap Marine, koja ovde, kao i u ostalim svojim fabrikama u Evopi i Americi proizvodi delove za naftne platforme i tankere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari