Ugovor o prodaji fabrike Krušik akumulatori, zaključen u maju 2007, nije moguće raskinuti iako je Agencija svojevremeno donela zaključak kojim to traži od Ministarstva privrede, potvrdio je Danasu direktor Agencije Ljubomir Šubara.

– Period u kome je ta firma bila pod nadzorom Agencije produžen je za sedam-osam meseci, a istekao je u junu 2012. Naša kontrola je sačinila izveštaj da je novi vlasnik ispunio ugovorne obaveze, to je potvrdila i nezavisna revizija i procedura je okončana u januaru 2013. Nakon toga, u avgustu iste godine, inspekcija rada, koju je predvodio kasnije uhapšeni direktor Dragoljub Peurača, utvrdila je da ima nepravilnosti u obračunu zarada, koje su isplaćivane ispod minimalca, i zatražila od Agencije za privatizaciju da zbog toga ponovo uvede nadzor i da raskine kupoprodajni ugovor – objašnjava Šubara.

On naglašava da osim što je istekao rok za preispitivanje kupca, ni isplata zarada ne spada u jedan od tri zakonom propisana uslova za poništaj privatizacije. Agencija je i pored toga donela zaključak o raskidu ugovora, ali procedura nije sprovedena jer je u međuvremenu došlo do kadrovskih promena i u toj instituciji i u Ministarstvu privrede.

– Mi sada samo možemo da konstatujemo činjenično stanje i da zaključimo da bi takav vid raskida ugovora uveo pravnu nesigurnost i kod sadašnjih i kod budućih kupaca, što ne želimo da se desi – zaključuje Šubara.

U međuvremenu, za Krušik akumulatore, koji su nakon posete inspekcije rada, 2013. zatvorili kapije, otvorile su se nove mogućnosti, a poslovodstvo i zaposleni veruju da će i pored blokiranih računa pronaći model za obnovu proizvodnje.

– Tačno je da fabrika ne radi gotovo dve godine, ali kada smo nakratko pokrenuli pogone i u jesen prošle godine isporučili baterije za domaće ratno vazduhoplovstvo, avione MIG koji su učestvovali u vojnoj paradi, pokazalo se da je proizvodnja moguća. Ovo je jedina fabrika nikl-kadmijumskih baterija u jugoistočnoj Evropi, a tu tehnologiju osim vojske koriste i u EPS-u, železnicama, kao i značajni kupci iz Nemačke i Velike Britanije. Više od 70 odsto proizvodnje ranije je išlo u izvoz – kaže za Danas Dalibor Savković, koji je na mesto direktora Krušika postavljen u februaru ove godine.

On naglašava da Ministarstvo odbrane u novembru prošle godine obnovilo dozvolu za proizvodnju u toj fabrici, čime je ona stekla status preduzeća od posebnog značaja za odbranu zemlje. To znači i da bez saglasnosti tog ministarstva fabrika ne može da ode u stečaj. Savković kaže da su u toku pregovori sa Vojskom Srbije oko isporuke nove količine akumulatora, kao i sa velikim civilnim kupcima, od železnice, oko baterija za nove ruske lokomotive, do Elektroprivrede i više značajnih inostranih partnera.

– Strateški cilj novog rukovodstva je da se u narednih mesec dana obnovi proizvodnja i sačuva postojećih osamdesetak radnih mesta. Ali, tržište na kome smo konkurentni, može da nam popuni dodatne kapacitete, čime bi se broj zaposlenih doveo do optimalnih 120 radnika. Istovremeno, u naredna tri meseca spremamo se da podnesemo unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) koji očekujemo da će poverioci usvojiti do kraja godine. Time bi se omogućila isplata jednog dela zatečenih obaveza a reprogramirale ostale na period od narednih pet godina. Ukoliko se planovi realizuju, to će biti trajna normalizacija poslovanja ove fabrike – zaključuje Savković.

Dugovanja

– Prošlog meseca je u Krušik akumulatorima konstituisan novi nadzorni odbor na čijem je čelu Zoran Čičak, predsednik Argonauts grupe, koja je većinski vlasnik. Imenovan je i novi operativni menadžment, na čijem sam čelu, i odmah smo dali nalog da se utvrde sve obaveze fabrike prema poveriocima, među kojima su najveći Poreska uprava i Fond za razvoj, ali ima dugovanja i prema dobavljačima i radnicima. Izveštaj još nije konačan, ali preliminarni podaci ukazuju da su potraživanja daleko ispod milijardi o kojima se govorilo u medijima – ističe Dalibor Savković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari