Zastava Kovačnica, najstarija i najveća fabrika otkovaka u zemlji i na Balkanu, od juče je u stečaju, odlučeno je na ročištu u kragujevačkom Privrednom sudu. Za stečajnog upravnika imenovan je ekonomista iz Jagodine Stanislav Zdravković, a otvaranje stečaja inicirala je bugarska firma „Fero trans“, kojoj kragujevačka fabrika duguje oko 2,6 miliona evra.


– Račun Kovačnice je u neprekidnoj blokadi od 17. juna ove godine na iznos od 106 miliona dinara, i to je ukupno 105 dana blokade, a zakon predviđa 30 dana. Istovremeno je prisutna i trajna nesposobnost plaćanja fabrike – pojasnio je razloge za pokretanje stečajnog postupka u Zastava Kovačnici sudija Privrednog suda Branislav Jovović.

Direktor Kovačnice Đorđe Pecelj kazao je da fabrika, uprkos pokretanju stečaja, ima budućnost i tržište, kao i da joj preduzeća u restrukturiranju duguju više od 100 miliona dinara. On je rekao i da je država najveći poverilac Kovačnice, te da predstoji restrukturiranje fabrike koja, prema njegovim rečima, 56 odsto proizvodnje izvozi u Nemačku, Kanadu, Belgiju i Mađarsku, dok u zemlji najviše radi za Zastavu Oružje.

U tri sindikata Kovačnice i dalje tvrde da je fabrika upropašćena nebrigom države, koja jedina, kako navode, nije videla da vlasnik Valentin Zaharijev profit iznosi u Bugarsku, a da u Kragujevcu ostavlja dugove. Stečajni postupak Kovačnice je, inače, pokrenula bugarska firma čiji je vlasnik sin Zaharijeva.

Zastava Kovačnica je, podsetimo, privatizovana 2005, kada ju je na aukciji nepoznata bugarska firma „Inter trust“, čiji je vlasnik Zaharijev, kupila za oko 1,6 miliona evra, iako su tada bile zainteresovane ozbiljne francuske i nemačke kompanije. Svi pokušaji da se poništi od početka sumnjiva privatizacija, nisu dali nikakve rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari