Simboličnim pritiskom na dugme generalni direktor Rudarsko- topioničarskog basena Bor, Blagoje Spaskovski, pokrenuo je zagrevanje fleš-peći koja u naredne tri sedmice treba da dostigne temperaturu od 1.200 stepeni. Do kraja marta, kada će biti izlivena i prva anoda, nova topionica koju je instalirala finska kompanija Outotek biće u punoj kondiciji da pretapa 30 tona koncentrata bakra na sat. Istovremeno, puštanjem u rad novog postrojenja promenjena je tehnologija topljenja bakra a ekološke prilike u Boru vraćene su na period pre otvaranja rudnika.

– Ovo je istorijski trenutak za Rudarsko-topioničarski basen zbog toga što čista tehnologija donosi i čisto nebo, ali i zbog toga što ćemo radom nove topionice udvostručiti proizvodnju bakra, zlata i sumporne kiseline – kazao je Spaskovski, zahvalivši se svima koji su pomogli da RTB Bor dobije novu topionicu i fabriku sumporne kiseline.

Prema njegovim rečima, nova tehnologija zahteva visok kapacitet zbog smanjenja troškova i većeg iskorišćenja bakra i sumpora – po 98 procenata – a prihvatljiv je i projektovani kapacitet prerade do 400.000 tona koncentrata bakra godišnje. Spaskovski je naveo da će rudnici u Boru i Majdanpeku faznom modernizacijom i povećanjem proizvodnje obezbediti planiranu količinu za preradu u novoj borskoj topionici. Borski kombinat bakra planira da ove godine poboljša performanse svih rudnika, kao i da uporedo sa tim obezbedi uslove da nova topionica radi punim kapacitetom.

– U prve dve godine, dok prerađujemo i uvozni koncentrat, finansijski rezultati RTB-a biće bolji za 12 miliona dolara godišnje, a efekti će se udvostručiti od 2017, kada ćemo raditi samo sa sopstvenim sirovinama – rekao je čelni čovek borske kompanije.

Potpisivanjem zapisnika o tehničkoj primopredaji postrojenja, neposredno pre paljenja fleš-peći, Outotek je zvanično predao RTB Boru novu topionicu na upotrebu i počeo je jednogodišnji period njene garancije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari