Vladinim merama štednje biće pogođeno oko 12.000 zaposlenih u obrazovanju, među kojima je najviše nastavnika na visokoškolskim ustanovama. U ovom trenutku prosvetarima nije jasno da li će se solidarni porez obračunavati samo na deo zarada koje se finansiraju iz budžeta ili će biti obuhvaćeni i sopstveni prihodi.


– Mi to još uvek ne znamo i zato smo tražili tumačenje od Ministarstva prosvete. Ukoliko se bude štedelo i na račun sopstvenih prihoda fakulteta, to će značiti da će svi projekti sa fakulteta biti izmešteni na drugo mesto – kaže za Danas Miodrag Popović, prorektor za finansije Univerziteta u Beogradu.

On ističe da se plate zaposlenih u visokom obrazovanju obračunavaju po veoma složenoj formuli i da se deo koji dobijaju iz budžeta razlikuje među fakultetima. Popović kaže da je prosečna neto zarada redovnog profesora oko 78.000 dinara, a da sopstveni prihodi variraju – na nekim fakultetima udeo tih prihoda u zaradama je 10 do 15 odsto, a negde se kreće i do 50 odsto.

Iz Sindikata prosvetnih radnika Srbije poručuju da će, od oko 147.000 zaposlenih u obrazovanju, solidarni porez plaćati oko 12.000. Predsednik tog sindikata Branislav Pavlović kaže za Danas da najnovije mera štednje neće ugroziti zaposlene u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, sem ponekog direktora koji ima više od 30 godina staža. Na fakultetima i visokim školama će biti obuhvaćeno nastavno osoblje, deo sekretara i šefova računovodstva.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ Tomislav Živanović uvođenje solidarnog poreza ocenjuje kao „populističku meru, iza koje suštinski nema ničega“.

On ukazuje da će merama štednje biti pogođeni svi zaposleni u nastavi na visokoškolskim ustanovama, od asistenata do redovnih profesora. Živanović kaže da veliki broj fakulteta, među kojima su Poljoprivredni, Hemijski, Biološki, Fizički i Mašinski, neće imati šta da doda na zarade koje se isplaćuju iz budžeta, jer sopstvene prihode troši na izmirenje materijalnih troškova, koje bi trebalo da plaća država.

– Ne znam zašto su iz ovih mera izuzeti penzioneri sa visokim penzijama? Na Poljoprivrednom fakultetu ima penzionisanih profesora koji imaju veću penziju nego njihove kolege u istom zvanju – ističe Živanović.

Promašaj

– Uvođenje solidarnog poreza za zaposlene u prosveti i zdravstvu je apsolutni promašaj, sa svakog, pa i moralnog aspekta. Ima mnogo načina da ova država uštedi na raznim nepotrebnim troškovima, a ne na platama vrhunskih stručnjaka, naučnika, profesora i lekara. Inače, cela priča o platama u javnom i privatnom sektoru uopšte nije tačna. Plate u privatnom sektoru nisu vidljive, jer veliki broj poslodavaca isplaćuje jedan deo zarade kao minimalac, a drugi deo na ruke, pa se u stvari i ne zna kolika je prosečna plata. Kada bi se samo siva ekonomija smanjila na prihvatljivih 15 odsto, ne bi trebalo uvoditi nikakva dodatna opterećenja najobrazovanijem delu stanovništva – smatra Pavlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari