Dragan Tomić, predsednik Izvršnog odbora Univerzal banke, juče je priveden u policiju pod sumnjom da je zloupotrebio službeni položaj odobravanjem višemilionskih kredita pojedinim preduzećima, uprkos negativnim mišljenjima kreditnog odbora te banke. Kako se sumnja, protivzakonitim odobravanjem kredita mimo procedure i bez adekvatnog obezbeđenja, Tomić i ostali osumnjičeni oštetili su banku za najmanje pet miliona evra.

 Kako je Danasu potvrđeno u policiji, uz Tomića je privedeno još četvoro članova Izvršnog odbora. Iako se Tomić, prema nekim izvorima, pozvao na poslanički imunitet, to nije prihvaćeno jer je u međuvremenu Skupština raspuštena zbog najavljenih izbora.

U pitanju su Nevena Belić i Dragoljub Perišić, te bivša predsednica IO Ljiljana Stojanović, koju je na toj funkciji zamenio Tomić i bivši član Milovan Puzović. Policija će, kako saznajemo, tražiti da se ovoj petorci odredi tridesetodnevni pritvor, ali podnošenje takvog zahteva zavisi od tužilaštva.

Policija je nameravala da juče sasluša još jednog visokog funkcionera Univerzal banke, ali je njegovo privođenje odloženo zbog bolesti.

Tomić je visoki funkcioner Srpske napredne stranke, poslanik u Narodnoj skupštini i bivši predsednik Okružnog odbora te partije u Šapcu. Član je skupštinskog Odbora za finansije, budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava, a ranije je bio direktor Republičke uprave javnih prihoda u Šapcu.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić izjavio je da je juče ujutro dobio podatke o slučaju Univerzal banke. On je ocenio da je vlast uspela da zaustavi državni kriminal i naglasio da će morati da odgovaraju svi koji su u to upleteni i da ih „partijske knjižice neće zaštititi“.

On je podsetio da su pored Univerzala postojale još tri banke – Agrobanka, Privredna banka i Razvojna banka Vojvodine u kojima su se krediti uzimali bez ikakvih obezbeđenja, a novac je odlazio na različite strane, uključujući i finansiranje stranaka, a da se pritom ništa nije ni pravilo, ni proizvodilo. „Gubitak od te četiri banke je milijardu evra“, precizirao je Vučić. Vicepremijer je ponovio da će i njegove partijske kolege koje su upletene u ove slučajeve morati da odgovaraju i da „u tome nema nikakve filozofije“.

– Uradili smo ono što je najgore za one koji su na vlasti, ali dobro je za državu. Srbija mora da postane normalna zemlja sa zdravom privredom – poručio je Vučić.

Ipak, u prvim komentarima na vest o privođenju Tomića, srpska javnost (ili makar njen „onlajn“ deo) podelila se na dva tabora: jedan koji veruje da je ovo dokaz da nema povlašćenih u borbi protiv korupcije i drugi koji smatra da je Tomić, kao figura od manjeg značaja, žrtvovan u cilju predizbornog marketinga. Istina će se videti relativno brzo (mada, s obzirom na tempo rada sudstva, verovatno ne pre izbora). U slučaju Agrobanke, istragu su vodili Uprava kriminalističke policije i specijalno Tužilaštvo, a sudije su osumnjičene držale u dugom pritvoru. Ovde se osim odgovornosti Tomića, pukog eksponenta „interesne grupe akcionara“, kako je Beohemiju, Interkomerc i Farmakom nazvao, takođe akcionar Univerzala, Nebojša Divljan, postavlja i pitanje njihove umešanosti.

U svom obraćanju javnosti, nakon čega je pokrenuta lavina koja je juče rezultovala privođenjima, Divljan je tvrdio da su ove tri kompanije postavile Tomića kao svog čoveka na čelo Univerzala. Taj potez im je obezbedio dodelu velikih kredita odobravanih mimo zakona, a Divljan je tvrdio i da su vlasnici ovih kompanija – Željko Žunić, Miroslav Bogićević i Goran Perčević – znali da te pozajmice dobijaju protivzakonito. Postavljeno je i pitanje „burazerskog nadzora“ Narodne banke, što bi istraga takođe morala da ispita. Ako se privođenja završe na petorki izvršilaca, a glavni primaoci Univerzalovog novca, tajkuni-dužnici, koji se u javnosti dovode u finansijsku vezu sa partijama na vlasti, budu pošteđeni utvrđivanja odgovornosti, građane će biti teško razuveriti da je Tomić samo pešak u predizbornom gambitu.

Novac i za firme u blokadi

Prema medijskim navodima, Univerzal banka je od 25. aprila do 30. septembra prošle godine odobrila 122 zajma za koje nije imala pozitivno mišljenje kreditnog biroa. Novac su dobijali i dužnici čiji su računi već bili u blokadi, a, kako se navodi, od svog imenovanja Tomić je odobrio 81 kredit, pri čemu je tek manji deo eventualno naplativ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari