Posle pisanja Danasa o poslovnim angažmanima posebne savetnice ministra privrede Andrijane Živanović, Agencija za borbu protiv korupcije danas je odlučila da protiv nje pokrene postupak.


Naš list je tokom jučerašnjeg dana Agenciju obavestio o tome da nema javno dostupnih podataka o imovinskoj karti Živanovićeve, koja je pored toga što je posebna savetnica ministra Željka Sertića, ujedno i predsednica Upravnog odbora PIK Zemun i stečajna upravnica u 13 predmeta, uključujući i velike poput Stankoma i Velefarma. Nakon što smo zatražili informaciju o tome da li je Živanovićeva bila u obavezi da kao predsednica UO PIK Zemun dostavi svoju imovinsku kartu, Agencija je izdala saopštenje u kome se navodi da „Andrijana Živanović nije podnela Agenciji izveštaj o imovini i prihodima po stupanju na navedenu funkciju“.

– Imajući u vidu navedeno, Agencija će pokrenuti postupak radi utvrđivanja postojanja povrede Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije – dodaje se u odgovoru Agencije Danasu.

Živanovićeva nije tražila ni saglasnost za imenovanje na mesto predsednice UO, ali u Agenciji smatraju da u tom delu nema kršenja zakona, jer ona nije puno radno vreme na toj funkciji.

– Andrijana Živanović je na dan 01.01.2010. godine, kada je počela primena Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, vršila javnu funkciju člana Upravnog odbora društvenog preduzeća ‘’PIK’’ Zemun, na koju je imenovana rešenjem Vlade od 02. 08. 2007. godine. S obzirom na to da stečajna upravnica i posebna savetnica ministra (njene druge dve funkcije, prim. aut.) nisu javne funkcije u smislu odredaba Zakona o Agenciji, a imajući u vidu činjenicu da vršenje javne funkcije člana UO ‘’PIK’’ ne zahteva rad sa punim radnim vremenom ili stalni rad, imenovana nije bila dužna da traži saglasnost Agencije za istovremeno vršenje navedene javne funkcije i ovih poslova. Sa druge strane, ako je imenovana stupila na drugu javnu funkciju, o čemu Agencija u ovom trenutku nema saznanja, bila je dužna da zatraži saglasnost Agencije za vršenje druge javne funkcije – navode u Agenciji za borbu protiv korupcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari