Iako je inspekcija rada u Nišu donela rešenje da se devetorica otpuštenih radnika fabrike Frad filteri, među njima i lideri dva reprezentativna sindikata, vrate na posao do okončanja sudskog postupka, poslodavac se oglušio o taj nalog, pa su oni i posle godinu dana bez posla.

– Mi apelujemo na nadležne državne organe da privole poslodavca da poštuje odluku koju je donela inspekcija rada i vrati nas na posao. Poslodavac to odbija, iako je inspekcija u našem slučaju donela rešenje još sredinom prošle godine. Stoga smo, nedavno, bili prinuđeni da organizujemo konferenciju za novinare na kojoj smo javnost upoznali da se i dalje krše naša osnovna radnička prava a da poslovodstvo fabrike Frad filteri ignoriše odluku nadležnog državnog organa, inspekcije rada. Podsećam da je Osnovni sud u Aleksincu presudio u našu korist ali se u međuvremenu poslodavac žalio pa sada čekamo pravosnažnu odluku Apelacionog suda u Nišu. U zavisnosti od te odluke razmotrićemo naše dalje korake ako bude bilo potrebe za tim – kaže za Danas Mlađan Marković, predsednik Samostalnog sindikata Frad filteri.

Naš list je već pisao o ovom slučaju, između ostalog i o tome da je prošle godine u martu, u Aleksincu održan protest zaposlenih u preduzeću, bivših radnika i građana koji su sa tog skupa zatražili da se rešenja o otkazima ponište. Dok je poslovodstvo fabrike tvrdilo da su otkazi podeljeni zbog nezakonito organizovanog štrajka sindikalci kažu da se radi o perfidnom pokušaju menadžmenta da spreči radničku i sindikalnu borbu za osnovna prava.

– Štrajk je održan 12. i 13. marta prošle godine. Na takav korak smo se odlučili jer je poslovodstvo uporno odbijalo razgovore sa nama, ne poštujući ranije postignute dogovore oko isplata zarada i zaostalih putnih troškova. Zahtevali smo isplatu drugog dela zarade za decembar 2013. godine, cele januarske plate, ali i pojedinih zaostalih zarada iz 2012. godine. Takođe, jedan od zahteva je bio i isplata toplog obroka u iznosu od 100 dinara dnevno, za period od 1. jula 2012, kao i putnih troškova za radnike iz Vakupa. Istakli smo i zahtev za povezivanje radnog staža. Nakon dva dana štrajka postignut je sporazum sa poslodavcem koji se obavezao da će da ispuni sve naše zahteve. Međutim, ubrzo po prekidu štrajka poslovodstvo fabrike je donelo odluku o prekidu radnog odnosa za mene, predsednika podružnice UGS „Nezavisnost“ i još sedmoro kolega koji su bili članovi Štrajkačkog odbora – kaže Marković.

Radnici preduzeća Frad filteri protestovali su i 2013. godine zbog neisplaćenih zarada i doprinosa i tom prilikom su tvrdili da je direktor fabrike Branimir Zabunović izjavio: „Gde piše da radnici moraju da prime platu?!“ Mediji su pisali da je tokom pregovora o okončanju štrajka Zabunović jednog od pregovarača udario u lice a drugog opsovao, zbog čega je policija protiv njega podnela prekršajnu prijavu.

Još jedna privatizacija

Frad filteri su kao izuzetno uspešna fabrika prodati posle usvajanja Zakona o privatizaciji, 2003. godine. Tada su je kupili MPS grupa Dušimira Zabunovića (brat sadašnjeg direktora fabrike) i sa pet odsto udela, zbog reference koja je zahtevana na tenderu, Auto Nena, koja je ubrzo potom i izašla iz vlasništva. Inače, opština Aleksinac je Višem tužilaštvu podnela zahtev da se preispita privatizacija Frada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari