Nakon što je u potpunosti realizovan posao od 340 miliona dinara za Ministarstvo odbrane, ove nedelje vranjski Jumko će potpisati novi ugovor „težak“ 200 miliona dinara, takođe za Vojsku Srbije, koji treba da bude realizovan do kraja ove godine.


Ovo je posle razgovora sa menadžmentom kompanije čiji je većinski vlasnik država najavio ministar odbrane Bratislav Gašić.

– Jumko je dobio i posao od dodatnih 200 miliona za Poštu Srbije. Očekujemo i da policija izađe sa svojom narudžbinom i time fabrika ima za 2014. obezbeđene stabilne prihode. Samo jednom mora da počne i da se radi u Jumku. Znači, više ne mogu da se dobijaju pare a da se ne radi – precizirao je ministar odbrane.

Gašić je predstavnicima sindikata (ASNS i Samostalnog), koji i dalje imaju svoje zahteve u pogledu neisplaćenih zarada, povezivanja radnog staža i provere stanja u poslovanju Jumka u ranijem periodu, obećao da će posredovati kod ministra privrede Dušana Vujovića da on što pre dođe u posetu vranjskim tekstilcima i „na licu mesta“ razreši sporna pitanja koja i dalje opterećuju normalizaciju celokupnog procesa proizvodnje.

– Zahtevi sindikata odnose se na period od 2004. do 2010, a kritike su izrečene na adresu rukovodstva koje je vodilo fabriku do 2014, a ne i na račun novog koje je uspelo da pokrene proizvodnju. Niko od članova Vlade neće dozvoliti da sve eventualne malverzacije i krivična dela ne budu kažnjena i ispitana. To mora da radi policija i tužilaštvo, to nije posao ministara. A sigurno je da niko neće bilo koga da štiti ukoliko se ispostavi da je oštetio radnike kompanije, Jumko u celini i državu Srbiju – smatra ministar odbrane.

Generalni direktor ove kompanije Goran Đorđević izjavio je da je zahvaljujući naporima Vlade Srbije, a posebno Ministarstva odbrane, to preduzeće pokrenulo proces proizvodnje, uprkos štrajku koji je počeo u januaru ove godine i čiji je intenzitet bio vrlo jak u prva četiri meseca, nakon čega je na dužnost stupilo i novo rukovodstvo.

– U kompaniji trenutno radi oko 1.400 radnika. Isplaćene su tri zarade, a u toku sledeće nedelje isplatićemo još jednu. S obzirom da smo dogovorili nove poslove, a u prethodnom periodu potpisali ugovor sa Poštom Srbije, očekujem stabilizaciju poslovanja do kraja ove godine – rekao je Đorđević.

Ministarstvo odbrane je u prethodne tri godine zaključilo četiri ugovora sa Jumkom za izradu oko 30.000 kompleta vojničkih maskirnih uniformi, model M-10, od kojih je do sada isporučeno 23.000, dok se isporuka preostalih 7.000 očekuje do kraja avgusta ove godine. Novim ugovorom očekuje se izrada 3.300 kompleta vojničkih maskirnih uniformi za opremanje pripadnika Vojske Srbije kako za one koji su stacionirani u zemlji, tako i za grupe koje se upućuju u multinacionalne operacije. Ukoliko dođe do realizacije socijalnog programa, koji predviđa da bi broj radnika mogao da bude smanjen sa postojećih 1.700 za trideset procenata, i uz dodatna ulaganja u revitalizaciju mašinskog parka kompanije koji je u jako lošem stanju, mogli bi da se stvore uslovi za kontinuirani proces proizvodnje i stabilizaciju poslovanja, uz stratešku orijentaciju vranjskih tekstilaca ka namenskoj proizvodnji i povratak konkurentnosti na stranom tržištu. I danas se pamti 1999. godina kada je uprkos NATO vazdušnim udarima Jumko radio uniforme za alijansu.

Čekajući Vujovića – ASNS i dalje u štrajku

– Dobili smo obećanje da će se sve malverzacije ispitati i da će odgovarati svako ko je naneo štetu kompaniji Jumko. Zamolili smo ministra Gašića da stupimo u kontakt sa Ministarstvom privede i kada dođe do tog sastanka, nadamo se da ćemo naći kompromis, izaći iz štrajka, početi sa radom, i naći najbolje rešenje za radnike – ocenila je za Danas Snežana Veličković iz sindikata ASNS. Ona podseća da na snazi ostaju četiri zahteva radnika koji su i dalje u štrajku: isplata bar još dve minimalne plate, sprovođenje socijalnog programa, preispitivanje i povlačenje prijava prema radnicima u štrajku, kao i isplata zarada u visini od 65 odsto u periodu štrajka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari