Ministarka građevinarstva,saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Zorana Mihajlović potpisala je danas, u ime Vlade, ugovor sa kompanijom „Belgrejd voter front kapital invesmets“ o zajedničkom ulaganju za projekat „Beograd na vodi“, po kojem će Srbija biti vlasnik 32 odsto kapitala, a strani partner iz Ujedinjenih arapskih emirata 68 odsto.

Za finansiranje projekta kompanija iz UAE obezbediće 300miliona evra, od toga 150 miliona kao kapital, a 150 kao“zajam u formi pozajmice osnivača“. Predviđeno je da projekat traje maksimalno 30 godina, od čega polovina mora biti završena u prvih 20 godina. Iako je najavljen, ovom događaju nije prisustvovao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić. Mihajlović je rekla da je želja Vlade da budućim generacijama ostavi bolju, uspešniju i lepšu Srbiju, i daje projekat „Beograd na vodi“ velika mogućnost da se zaposli građevinska i mašinska industrija u zemlji. Želim da se ovaj ugovor ostvari u roku i da bude na ponos svemu onom što ćemo u Beogardu i Srbiji napraviti, poručila je ona. Mihajlović je dodala da se, od vremena kad je najavljen projekat „Beograd na vodi“, nije verovalo da će se on ostvariti, ali da je Vlada i time pokazala da ispunjava sve što je obećala, i da očekuju da već krajem leta krene izgradnja objekata. Vlasnik kompanije Egl hils iz UAE, „čija firma će graditiBeograd na vodi“, Muhamed Al Abar, rekao je da se radi odvažom projektu za građane Srbije i njegove zemlje, i da je današnji dan onaj u kome se proslavlja početak veza dve države i jedne lepe ekonomske saradnje.“Veliki infrastrukturni projekat kao ovaj može da ima veliki značaj za sve građane i uticaj na ekonomske aktivnosti, kaoi na prikazivanje novih načina izgradnje i dizajna zgrada“,istakao je Al Abar. On je objasnio da se čitav projekat „Beograda na vodi“zasniva na dva stuba“ – jedan je premijer Srbije Vučić, „bezčije vizije i insistiranja projekta ne bi bilo“, i drugi -Vlade UAE, koja je dana svoju podršku i imala pritisak da seto napravi.To je sjajna kolaboracija eksertize, znanja i novca,konstatovao je Al Abar. Potpisivanju ugovora prisustvovao je najveći broj ministara iz Vlade Srbije, a posle tog čina, gosti su otišli na obalu Save, gde su im prezentovani detalji projekta.P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Protest zbog ugovora

Građani okupljeni oko Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ protestvovali su danas zbog potpisivanja ugovora isped zgrade Geozavoda, gde se okupilo više od 300 ljudi u protestu „Pokažimo im patku“.

Policija nije dozvolila okupljenim građanima da započnu protestnu šetnju i vide ugovor, pa su građani stajali u Ulici Kraljevića Marka, koja je bila zatvorena, držeći transparente i patke na naduvavanje. Ispred zgrade Geozavoda postavljena je i tri metra velika žuta patka na naduvavanje, kao i transparent: „Beograd neće buržujski kvart na vodi“. Okupljeni sugrađani istaklli su da je ovo tek prvi u nizu protesta, jer žele da se čuje glas građana o, kako kažu, sramnom ugovoru između države i privatnog investitora.

U isto vreme okupilo se i nekoliko desetina članova Napredne stranke (SNS) iz Beograda kako bi podržali potpisivanje ugovora, kojima su protestanti iz Inicijative dobacivali „sendviči, sendviči“, prenose beogradski mediji. Okupljeni članovi SNS su na ova dobacivanja reagovali aplauzom, zbog čega je u njihovu odbranu stalo preko 20 policajaca.

Kako javlja Blic, ministar kulture Ivan Tasovac izašao je na kratko ispred zgrade Geozavoda, a protestanti su ga dočekali zvižducima, sirenama i povicima: „lopovi!“ Na kružnom toku postavljena su dva tramvaja kako delegacije koje će izaći iz zgrade ne bi videle protestante. Ovu informaciju potvrdio je i vozač jednog od tramvaja, koji je rekao da mu je „naređeno da tu stane“. Protestantima je zabranjena šetnja Karađorđevom ulicom, policija ih preusmerava Ulicom Kraljevića Marka ka centru grada, pa se i oni i policija polako razilaze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari