Suzbijanje crnog tržišta u prometu goriva tokom pet meseci ove godine omogućilo je da u budžet Srbije bude uplaćeno četiri milijarde dinara više nego 2013. i to samo na osnovu većih akciznih prihoda, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i urbanizma.


„Ako se takav trend nastavi, do kraja godine bi samo zbog primene markiranja (obeležavanja) goriva akcizni prihodi mogli biti uvećani za oko 60 miliona evra ili 20 miliona evra više od prvobitnih predviđanja“, navodi se u saopštenju. Kako je dodato, uvođenjem markiranja i kod prodaje tečnog naftnog gasa, koje se očekuje od 1. septembra, državni budžet bi godišnje mogao da prihoduje i do 100 miliona evra više od prometa naftnih derivata.

U saopštenju se navodi i da je od februara do juna 2014, uprkos usporavanju privredne aktivnosti i katastrofalnim poplavama, zabeležen rast prometa dizela za 13,9 odsto i benzina za 18 odsto. Iz Ministarstva građevinarstva podsećaju da je borba protiv sive ekonomije jedan je od prioriteta Vlade, „zbog čega raduju najnoviji podaci o rastu poreskih prihoda koji pokazuju da se u Srbiji uspešno suzbija nelegalno tržište naftnih derivata“. Kako je precizirano, u junu su ostvareni najviši poreski prihodi od početka godine, u iznosu od 80,6 milijardi dinara, čemu je u velikoj meri doprineo rast prihoda od akciza, koji su iznosili 25,6 milijardi dinara.

Iz tog ministarstva ističu da je povećana potrošnja goriva pokazala da je postupak markiranja goriva, koje je pokrenulo prethodno Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, već posle pet meseci ostvario svoj cilj, a to je efikasnija kontrola kvaliteta goriva i suzbijanje nelegalnog tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari