– Na jučerašnjem ročištu u Privrednom sudu u Kragujevcu okončano je razmatranje finansijskog izveštaja fabrike Metal sistemi u stečaju. Utvrđeno je da imovina preduzeća vredi oko 1,3 milijardi, a da dugovi „teže“ 2,4 milijarde dinara, tako da je Agencija za privatizaciju, koja je stečajni upravnik Metal sistema, zaključila da ne postoje uslovi za reorganizaciju preduzeća, već da mora da bude proglašen bankrot fabrike.

Očekuje se da će bankrot Metal sistema da bude proglašen nakon 3. septembra, kada ističe 60 dana od pokretanja stečajnog postupka u toj firmi. Posle proglašenja bankrota, imovina Metal sistema će biti ponuđena zainteresovanim kupcima. Ranije je za imovinu te kragujevačke firme koju čine fabrika krupnih lanaca nekadašnje Industrije „Filip Kljajić“ i Zastava procesna oprema, bilo zainteresovano više domaćih i inostranih kompanija.

inistar odbrane Bratislav Gašić prilikom prošlonedeljnog boravka u Kragujevcu najavio je mogućnost da Zastava oružje preuzme deo programa i opreme Metal sistema, o čemu je naš list već pisao. Poslovodstva Zastave oružja i Metal sistema proletos su, podsetimo, potpisala sporazum „tri L“, kojim je bilo predviđeno da oružari preuzmu opremu za proizvodnju lanaca („Lančaru“), laboratoriju i liniju i laser za proizvodnju procesne opreme „Metal sistema“. Agencija za privatizacija je, međutim, dozvolila Zastavi oružju da preuzme samo savremenu laboratoriju za ispitivanje metala.



 Javnosti je još uvek nepoznato da li je ministar Gašić promenio odluku Agencije i odobrio oružarima preuzimanje fabrike krupnih lanaca, koja je svojevremeno bila jedan od najvećih šumadijsko-pomoravskih izvoznika, pošto je više od 80 odsto proizvodnje tehničkih i galovih lanaca prodavala u nekoliko desetina zemalja širom sveta. Fabrika lanaca, u čiju rekonstrukciju i opremanje je, pre nekoliko godina, uloženo više od deset miliona evra i danas , tvrde u Metal sistemima, ima tržište kako u zemlji, tako i u inostranstvu, pa se očekivalo da će država sačuvati tu proizvodnju.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari