Vlasnici kamiona u Grčkoj prekinuli su sinoć sedmodnevni štrajk i počinju pregovore s Vladom. Kako je saopštio predsednik sindikata Jorgos Corcatos, odluka o prekidu protesta doneta je uz tesnu većinu. Štrajk je izazvao velike nestašice goriva i nezapamćene blokade saobraćaja u toj zemlji u jeku turističke sezone. „Kamiondžije se vraćaju na posao“, rekao je Corcatos posle tročasovog sastanka sa članovima sindikata. Po odluci Vlade Grčke, preksinoć su angažovani vojni kamioni i brodovi za snabdevanje građana gorivom.

Većina srpskih turista koja je nameravala da letuje u Grčkoj, nije promenila planove zbog štrajka oko 60.000 autoprevoznika koji je poslednjih nedelju dana gotovo paralizovao sistem snabdevanja u toj zemlji. Na graničnom prelazu Preševo, preko kojega najčešće idu oni koji u sopstvenoj režiji organizuju godišnji odmor u grčkim letovalištima, tokom vikenda se normalno odvijao saobraćaj za ovaj period godine. Zabeležen je i incident u letovalištu u Pefkohoriju, gde su u tuči povređena dvojica mladića iz Srbije.

Putnici kojima je letovanje u Grčkoj završeno, uspeli su da se snađu i obezbede gorivo za povratak, a oni koji su nameravali da otputuju, nisu od toga odustali.

Stanje sa snabdevanjem gorivom, namirnicama i lekovima već je juče počelo da se popravlja, nakon što je vlada te zemlje uvela radnu obavezu. U pomoć je pritekla i armija, pa su vojne cisterne počele da preuzimaju gorivo iz rafinerija i da ga transportuju benzinskim pumpama na najugroženijim tačkama a u taj posao uključili su se i ratni brodovi. Tokom vikenda počela su i prva oduzimanja kamiona-cisterni od privatnika koji štrajkuju. Šteta koju je izazvala velika nestašica goriva, nezapamćene blokade u saobraćaju i problemi u dopremanju hrane i lekova u sred turističke sezone, teško će moći da se nadoknadi. Glavna privredna grana, turizam, već je pretrpeo velike posledice zbog prolećne serije protesta i štrajkova, zbog koje su mnogi kapaciteti, posebno luksuzniji, ostali prazni. Hotelijeri ukazuju da su i poslednji događaji „dolili ulje na vatru“, jer veliki broj stranih turista, koji očekuju da im letovanje bude ugodno, ovih dana otkazuje rezervacije i opredeljuje se za letovališta na drugim destinacijama.

Po oceni šefa Konzularnog odeljenja Ambasade Srbije u Atini, Jovice Čekića, srpski turisti koji su se zatekli na letovanju u toj zemlji, nisu imali većih problema.

– Od srpskih turista, najugroženiji su bili oni koji su boravili na severu Grčke, jer su to destinacije na koje obično idu oni koji koriste sopstveni prevoz, dok je područje oko Atine uglavnom rezervisano za putnike koji dolaze čarter letovima. Ipak, i oni naši malobrojni turisti koji su automobilom došli na jug Grčke, posebno na ostrva, snalazili su se i jedni drugima, preko internet blogova, davali savete kako da dođu do snabdevenih pumpi ili do namirnica. Međutim, već u subotu i juče, kada se vojska uključila, stanje je počelo da se popravlja. Ja sam prvog dana vikenda obišao nekoliko turističkih mesta u okolini Atine, i goriva je bilo na nekim pumpama, a nisam video ni velike gužve, najviše po desetak vozila u redu – kaže Čekić.

I nestašice na severu Grčke, gde je odseo najveći broj srpskih turista, polako jenjavaju. U generalnom konzulatu Srbije u Solunu, rečeno nam je da „građani koji su se zatekli u Grčkoj u vreme štrajka više ne zovu, jer se stanje poboljšava i goriva već ima na većini pumpi u Stavrosu i na Halkidikiju“ a narednih dana se očekuje i potpuna normalizacija u snabdevanju.

Ni turističke agencije iz Srbije, koje su prevozile naše turiste na letovanje, nisu imale značajnije probleme, jer su na vreme uspevale da obezbede gorivo, pa nisu odlagale ni većinu planiranih izleta. „U stalnom smo kontaktu sa Ministarstvom inostranih poslova, ali većih problema nema i stanje se normalizuje, posebno od trenutka kada se u transport goriva uključila i vojska“, rekao je za Danas Rade Stanković, direktor Jute, poslovnog udruženja turističkih organizacija.

 

Javnost protiv protesta

Vozači kamiona štrajk su počeli zbog planova Vlade da liberalizuje izdavanje godišnjih dozvola za prevoz i uvede inostranu konkurenciju, u skladu sa reformskim planom postignutim sa Evropskom unijom. Protiv kamiondžija se za sedam dana okrenula i grčka javnost. Proteklog vikenda većina javnih službi i privatnih firmi započeli su kolektivne odmore, pa je i njima, kao i domaćim turistima bilo onemogućeno da se unapred snabdeju gorivom.

Proradilo crno tržište

Zbog nezapamćene nestašice goriva u Grčkoj je poslednjih dana proradilo i crno tržište. Neki „trgovci“, koji su prelazili makedonsku granicu i tamo punili kanistre, za litar tražili su negde i sedam ili čak 15 evra. Cenkanjem, cena je mogla da se svede na „razumnih“ pet evra. Neki od srpskih turista koji su se vratili u zemlju, pričaju i da su za njih Grci i posle radnog vremena otvarali pumpe i točili im 15 do 20 litara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari