Sindikalna organizacija Zastave oružja saopštila je juče da ta fabrika u poslednje vreme „beleži stalni pad proizvodnje i plasmana“, što, kako navode, može da ugrozi „finansiranje ključnih pravaca poslovanja preduzeća i dalju isplatu zarada zaposlenima“. Istovremeno je, tvrde u sindikatu, dovedena u pitanje i potreba za novim proizvodnim radnicima i stručnjacima koji su doskora nedostajali fabrici, pa je ona od nadležnih, krajem prošle i početkom ove godine, dva puta tražila saglasnost za prijem oko 350 mašinskih inženjera, tehničara i zanatlija.


– Sindikat insistira da Nadzorni odbor obezbedi nesmetanu realizaciju ugovora, kao i da jasnije sagledava finansijske pokazatelje preduzeća – navodi se u jučerašnjem saopštenju oružarskog sindikata i ističe da je ta radnička organizacija godinama unazad sprečavala urušavanje fabrike od neodgovornih odluka nadležnih, te da će to činiti i ubuduće.

Kako naš list nezvanično saznaje, proizvodnja i plasman Zastave oružja u prvom ovogodišnjem kvartalu prepolovljeni su u odnosu na plan za prvo tromesečje 2015. godine. Drastičan pad proizvodnje i prodaje naoružanja nastao je nakon prošlogodišnje promene na čelu preduzeća, jer je u vojnoj industriji poznato da inostrani kupci, posebno oni sa Zapada, s podozrenjem gledaju na kadrovske kombinatorike, i da, zbog toga, neretko gube poverenje u ovdašnje poslovne partnere. Uz to, tvrde naši izvori, zastoj je nastao i zbog stavljanja ugovora sa pojedinim inostranim partnerima na „stend baj“, kako bi se proverila njihova ispravnost. Dodatna nevolja je što se proveravaju i ugovori sa dugogodišnjim poslovnim partnerima, među kojima su pojedini već duže najveći kupci Zastavinog programa. Iako se provere vrše kako bi se utvrdile eventualne nepravilnosti u radu prethodnog poslovodstva, ceh plaćaju fabrika i zaposleni u njoj.

Podsetimo da se sindikat Zastave oružja, krajem prošle nedelje, pobunio i zbog zapošljavanja političkih kadrova koji se angažuju, uprkos zabrani preduzećima Odbrambene industrije Srbije da primaju nove radnike. Sindikalci tvrde da se novi ljudi dovode u neproizvodne celine fabrike, što, tvrde,“izaziva zabrinutost i nezadovoljstvo među radnicima“. Inače, Zastava oružje za ovu godinu imala je ugovoren izvoz „težak“ 60 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari