U roku od dva do tri dana obezbedićemo povratak 22 radnika u Srbiju. U početku ih je bilo 36, ali je njih 14 u međuvremenu otišlo na druga gradilišta. Ambasada Srbije se već više od deset dana bavi zbrinjavanjem radnika – kaže za Danas ambasador Srbije u Moskvi Slavenko Terzić, objašnjavajući situaciju sa srpskim građevincima kojima ruski poslodavci nisu dali ni plate ni obezbedili radne papire, zbog čega sada ne mogu da se vrate u Srbiju.

Prema njegovim rečima, ambasada je u stalnom kontaktu našim radnicima koji su došli preko „naših domaćih posrednika, a radili su za firmu čiji je vlasnik Tadžik“.

– Primili smo ih i saslušali u ambasadi i preduzeli sve što možemo da im olakšamo nevolje. Konzul Milan Živković i drugi članovi ambasade su više puta bili kod njih u barakama. Pomažemo ih sa hranom koliko možemo. Zahvaljujući angažovanju ambasade, vlasnik firme ih je ponovo smestio u barake, u blizini naselja i aerodroma Vnukovo dok ne nađemo rešenje – objašnjava Terzić i napominje da ovakvim problemima, pored ambasade, moraju da se bave i nadležni organi u Srbiju, „pre svega kada je reč o agencijama koje angažuju i dovode radnike ovamo“.

Supruga jednog od građevinskih radnika, koji su trenutno smešteni u barakama nadomak aerodroma Vnukovo i čekaju pomoć ambasade, od koje su pomoć za povratak u Srbiju zatražili 16. jula zbog neisplaćenih zarada, kaže da bi, prema njenim saznanjima, prevareni građevinci večeras trebalo da znaju preciznije kada i kako će se vratiti u Srbiju.

– Sve je još uvek neizvesno, u ambasadi su im obećali da će ih uskoro najverovatnije vratiti vozom ili autobusom. Međutim, niko ne zna da li će im zarade uopšte biti isplaćene – ističe naša sagovornica. Ona napominje da se izvesni Rade Blažević i Sava, predstavnici firme Radik stroj, koji su radnike odveli na moskovska gradilišta bez radnih dozvola, i dalje nalaze u Rusiji.

Podsetimo, oko 100 srpskih građevinaca otišlo je na rad u Rusiju posredstvom domaće „firme“ za zapošljavanje Radik stroj iz Bečeja, koja posluje nelegalno, bez dozvole Ministarstva za rad. Nakon dva meseca provedenih na ruskim gradilištima, lažnih obećanja poslodavaca o tome „kako su radne dozvole u pripremi i kako će im zarade biti isplaćene čim se situacija stabilizuje“, radnici su 16. jula obustavili rad i obratili se našoj ambasadi za pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari