Nakon tronedeljnog kolektivnog godišnjeg odmora, „feragosta“, koji se praktikuje u svim Fijatovim fabrikama širom sveta, i u kompaniji Fijat Krajsler automobili Srbija, u Kragujevcu, juče je u punom kapacitetu nastavljena proizvodnja svih verzija modela „fijat 500L“. To znači da se u kragujevačkim pogonima ponovo radi danonoćno, u tri smene, tokom kojih sa proizvodnih linija uobičajeno silazi od 600 do 650 gotovih automobila dnevno.

U toj fabrici, koja je, do „feragosta“, uz povremene zastoje, uzrokovane situacijom na evropskim i američkom automobilskom tržištu, proizvela i prodala nešto više od 60.000 vozila, za naš list kažu da nema najava da će u dogledno vreme, nadaju se do kraja godine, biti novih prekida proizvodnje. Ukoliko ih ipak bude, veruju da će to biti u meri koja neće ugroziti realizaciju ovogodišnjeg plana proizvodnje od preko 100.000 „velikih fića“. Tim pre što tolika proizvodnja, koja je na nivou one iz 2014., u narednim mesecima obezbeđuje gotovo optimalni radni angažman ovdašnjih „automobildžija“, a kojima ja vrlo bitno da imaju što manje radnih zastoja, jer tokom iznuđenih prekida proizvodnje primanju za 35 odsto umanjene zarade.

U javnosti je minulih dana iznova otvoreno i pitanje vezano za mogućnost bescarinskog izvoza “ fijata 500L“ u Rusiju, koji domaći zvaničnici i predsednik Rusije Vladimir Putin najavljuju još od aprila 2013. ali po svemu sudeći, do toga u dogledno vreme neće doći. Posao je na sve dužem štapu, pošto izvoznu dozvolu moraju da odobre i Belorusija, Kazahstan i Jermenija, koje sa Rusima čine Evroazijsku ekonomsku uniju. Eventualno odbijanje jednog od partnera te unije, Rusima može da služi kao zgodan izgovor da na duži rok odbace proširenje Sporazuma o slobodnoj trgovini.

Osnovni razlog za odbijanje srpske molbe koja je više u funkciji dnevne politike, nego što je interes kragujevačke fabrike, je teška ekonomska situacija u Rusiji, koja beleži rekordni pad proizvodnje i prodaje putničkih i drugih motornih vozila. Kriza u ruskoj automobilskoj industriji koju, pored domaćih proizvođača, čine i Dženeral Motors, Reno, Folksvagen i druge vodeće svetske kompanije, očito je tolika da Rusi više ne pominju ni famozne kontraisporuke, odnosno uzajamne kvote (mi njima 5.000 „fića“, oni nama isto toliko“lada“, na primer).

Ali, čak i da Rusi i njihovi partneri u Evroazijskoj ekonomskoj uniji u dogledno vreme i prihvate da srpski automobili imaju povlašćeni status na ruskom, eventualno i tržištima ostalih zemalja te zajednice, nejasno je ko bi, gde i po kojim cenama prodavao „fijat 500L“ i rezervne delove u tom regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari