Srbija će ove godine ostvariti devizni priliv od turizma od oko 700 miliona evra, što je na nivou 2011. godine, izjavio je državni sekretar za turizam Goran Petković. Petković je rekao da se ove godine očekuje rast noćenja stranih turista za sedam odsto i povećanje broja dolazaka stranaca za šest odsto. Kako je naveo, radilo se na privlačenju turista iz zemalja Dalekog istoka, pre svega Kine, a povećan je i broj turista iz Rusije.


Petković je rekao da je broj domaćih turista i dalje u padu i da Ministarstvo radi na tome da se ti rezultati u narednoj godini poprave. „Pokušaćemo sa podsticajima za razvoj receptivnog turizma, a razgovaramo i sa Ministarstvom prosvete o poboljšanju đačkih ekskurzija po Srbiji“, rekao je Petković.

„Siguran sam da ćemo sa školskim vlastima napraviti mnogo kvalitetnije programe, tako da se na primer sa svim učenicima elektrotehničkih škola obiđe pet stogodišnjih hidrocentrala u Srbiji, pravo nasleđe ‘Nikole Tesle’“, rekao je Petković. On je rekao da je do sada utrošeno oko 110 miliona dinara u razvoj kampova u Srbiji i da su do sada otvoreni Zasavica i Fruška gora, a obnovljeni su u Adi, Kanjiži i Beloj Crkvi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari