Na jedinstveni račun osoba sa invaliditetom poslednjih nekoliko godina leglo je 12,2 milijarde dinara ili nešto više od 100 miliona evra. To je, naime, cifra koju su poslodavci u Srbiji koji nemaju radno mesto, ne mogu ili ne žele da u svojoj firmi zaposle osobu sa invaliditetom, morali da uplate u Budžetski fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.


– Poslodavci koji su se opredelili da obavezu zapošljavanja osoba sa invaliditetom ispune uplatom iznosa od 50 odsto prosečne zarade po zaposlenom u Srbiji za svaku osobu sa invaliditetom koju nisu zaposlili, do sada su na račun Budžetskog fonda uplatili iznos od 12,2 milijarde dinara, rečeno je Danasu u Poreskoj upravi.

Osim toga, samo u poslednjih šest meseci Poreska uprava je kontrolom 1.448 poreskih obveznika utvrdila da njih 545 nije izvršilo obavezu ni na jedan od načina propisanih tim zakonom, tako da će „kažnjeni“ morati u Fond da uplate ukupno 278,5 miliona dinara, odnosno 2,3 miliona evra.

Ta sredstva, kako napominju u PU, koriste se za podsticanje zapošljavanja, profesionalnu rehabilitaciju, finansiranje zarada zaposlenih u preduzeću za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom ili socijalnom preduzeću i organizaciji.

Osobe sa invaliditetom, uprkos zakonu koji ih štiti i količini sume koje leže na račun namenjen isključivo tome da se poboljša njihov položaj u društvu, ne osećaju naročitu korist. Od njih 700.000 koliko se procenjuje da ih ima u Srbiji, svega 13 odsto je zaposleno. Približno 20.000 njih je na evidenciji rada.

Od pomenutih više od 100 miliona evra koliko je domaća privreda uložila u ovu socijalnu kategoriju, prošle godine je prema podacima Ministarstva za rad, koje upravlja Fondom, iskorišćeno nešto više od šest miliona evra ili 720 miliona dinara. To je nekih 350 miliona dinara manje od budžetom za prošlu godinu predviđenih 1,26 milijardi dinara.

U poslednjih pet godina otkad je na snazi ovaj Zakon, Fond je obavezna stavka u svakom godišnjem budžetu. Tako je u planu za 2011. Fondu bilo namenjeno 2,1 milijarda dinara, naredne godine cele tri milijarde dinara, da bi se trend izdvajanja za ovu stavku narednih godina smanjivao. Tako je za 2013. budžetom bilo predviđeno 1,89 milijardi dinara, prošle 1,26 milijardi, a za 2015. 1,25 milijardi dinara.

U Ministarstvu rada za Danas kažu da su sredstva Budžetskog fonda strogo namenska i da se mogu koristiti za realizaciju mera, aktivnosti i programa koji za svoj cilj imaju podsticanje zapošljavanja i profesionalnu rehabilitaciju nezaposlenih osoba sa invaliditetom. To podrazumeva odobravanje subvencija za samozapošljavanje, za otvaranje novih radnih mesta, zarade za osobe sa invaliditetom bez radnog iskustva koje poslodavac zaposli na neodređeno vreme, za javne radove i druge mere aktivne politike zapošljavanja. Od ovog novca, kako tvrde u Ministarstvu, refundiraju se i troškovi prilagođavanja radnog mesta osoba sa invaliditetom koje se zapošljavaju pod posebnim uslovima, ali i troškovi obezbeđivanja stručne podrške osobama sa invaliditetom koje su zaposlene pod posebnim uslovima.

– U 2014. utrošena su sredstva u iznosu od 243,1 miliona dinara, a u mere je uključeno 2.465 nezaposlenih osoba sa invaliditetom – ističu za Danas u ovom Ministarstvu.

Osim toga, iz ovog Fonda, kako napominju u resornom Ministarstvu, mesečno se isplaćuju subvencije zarada za svaku zaposlenu osobu sa invaliditetom u visini do 75 odsto od ukupnih troškova zarade sa pripadajućim doprinosima za obavezno socijalno osiguranje.

– Pravo na mesečnu subvenciju zarada osoba sa invaliditetom iz Budžetskog fonda u 2014. ostvarilo je 46 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom. Prosečan mesečni broj zaposlenih osoba sa invaliditetom u ovim preduzećima bio je oko 1.520 osoba. Iz Budžetskog fonda u 2014. za sve navedene namene utrošeno je ukupno 720,6 miliona dinara – napominju u Ministarstvu rada.

Na svakih 50 zaposlenih, jedna osoba sa invaliditetom

Prema Zakonu, obavezu zapošljavanja osobe sa invaliditetom ima svako preduzeće koje zapošljava 20 i više radnika. Dve osobe sa invaliditetom mora da zaposli poslodavac koji ima 50 i više zaposlenih, i tako na svakih 50 zaposlenih dolazi obaveza zapošljavanja jedne osobe sa invaliditetom. Smatra se da u Republici Srbiji živi oko 700.000 osoba sa invaliditetom, od kojih je oko 300.000 radnog uzrasta, od 15 do 65 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari