Problem koji proizvođači mleka imaju sa neotkupljenim zalihama trebalo bi da bude rešen uskoro, kako bi se već naredne sedmice našao na dnevnom redu sednice Vlade, najavio je juče savetnik premijera i direktor akcionog tima za poljoprivredu Dragan Glamočić. On je na skupu „Agrarna politika Srbije“, u organizaciji nedeljnika NIN, rekao da se radi na rešenju tog problema po istom principu po kom je nedavno rešena situacija sa otkupom tovnih svinja.

– Prethodnih nedelja imali smo krizu u svinjarskom sektoru. Od kada su uvedene „delivery unit“ bilo je mnogo kontroverzi, ali poenta je da njihov zadatak nije da donose odluke, već da kontrolišu rad ministarstava. Za neka rešenja ranije je trebalo po dva ili tri meseca, sada smo problemom otkupa svinja počeli da se bavimo u petak, a već narednog četvrtka odluka je doneta na Vladi – naglasio je Glamočić.

Prema njegovim rečima, nije se svako ponaosob bavio problemom, već su svi seli zajedno, od ministarstava finansija i poljoprivrede do Robnih rezervi, farmera, klaničara i rešili to.

Pre nego što je rasprava počela, ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković pričala je o zatečenim problemima, ali i pozitivnim pomacima u sektoru koji je preuzela pre godinu dana.

– Zatekli smo velike probleme, usitnjene posede, zastarelu opremu, nizak nivo tehničkih dostignuća, nesiguran plasman, tržište na vetrometini svetskih turbulencija – rekla je ministarka poljoprivreda. Međutim, uprkos svemu tome, kako je istakla, poljoprivreda igra veliku ulogu u ekonomiji naše zemlje. Tako je učešće poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u bruto dodatoj vrednosti Srbije 11 odsto, u izvozu ovi proizvodi učestvuju sa čak 23 odsto, a u uvozu sa osam odsto. „Poljoprivreda zapošljava 21 odsto od ukupnog broja zaposlenih, a ako računamo agro industriju, onda je to 25 odsto“, naglasila je Bogosavljević Bošković. Ona je istakla da je poljoprivreda merama štednje manje pogođena od nekih drugih oblasti, kao i da njima nije oštećeno čak 95 odsto korisnika subvencija.

Direktor Produktne berze u Novom Sadu Žarko Galetin podsetio je na trenutne probleme koje Srbija ima zbog ukrajinske krize, odnosno međusobnih sankcija Rusije i EU.

– U ozbiljnom smo problemu kao država, jer se sada kod nas i to po dampinškim cenama, preliva sva ona hrana koju EU nije uspela da isporuči Rusiji. Mislili smo da ćemo iskoristiti taj jaz koji je nastao i povećati izvoz u Rusiju, a u stvari nam se to vratilo kao bumerang – naglasio je Galetin. On je napomenuo da Srbija mora da donosi dobre zakone i sistemski rešava probleme, a ne ad hok kao što je to dosad bio slučaj.

Zahuktavaju se pripreme za EU

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Danilo Golubović pohvalio je tim koji radi na pripremama Srbije u agrarnom sektoru za ulazak u EU. „Završili smo sa skrininzima za poglavlja 11, 12 i 13, koja se tiču poljoprivrednog i ruralnog razvoja, bezbednosti hrane i ribarstva. Za poglavlje 11, koje je obimno, dobili smo rekordno kratak rok od dve nedelje da pripremimo upitnike i dobili smo pohvale i od ljudi iz EU za urađen posao“, rekao je Golubović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari