Prodaja austrijske Hipo alpe adrija banke u zemljama jugoistočne Evrope američkom investicionom fondu Advent ne bi trebalo da dovede ni do kakvih značajnih promena za klijente te banke u Srbiji.



Advent je, zajedno sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, pre dva dana postigao dogovor o kupovini banaka Hipo grupe u Srbiji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Sloveniji, čime će biti okončano višegodišnje potonuće ove finansijske kuće u tim zemljama.

Hipo je u probleme zapao nakon velikog korupcionaškog skandala u okviru kojeg je uhapšen i bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, pa je 2009. država Austrija morala da nacionalizuje Hipo banku da bi je sačuvala od bankrota.

Budući da su lokalni ogranci Hipo banke po zemljama jugoistočne Evrope zasebni pravni subjekti, Hipo banka u Srbiji nije bila direktno pogođena ovim dešavanjima. Kako je sama banka saopštila pre nekoliko dana, njena kapitalna adekvatnost u Srbiji je trenutno 22,09 odsto, što je znatno više od zakonskog minimuma od 12 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari