Industrijska proizvodnja u Srbiji u avgustu 2014. godine manja je za 13,1 odsto nego u avgustu prošle godine, a u odnosu na prosek 2013. godine manja je za 12,8 odsto, saopštio je juče Republički zavod za statistiku.

 Takođe, u poređenju sa istim periodom lane, industrijska proizvodnja manja je za 4,3 odsto. Najveći pad zabeležen je, očekivano, u proizvodnji energije, gotovo 40 odsto, i u rudarstvu, gde je eksploatacija umanjena za 23,8 odsto. Inače, pad obima industrijske proizvodnje zabeležen je u 19 oblasti koje u ukupnoj strukturi učestvuju sa 82 odsto, dok je rast imalo deset grana čiji je udeo 18 odsto.

Kao i prethodnog meseca, uz podatke o padu proizvodnje pomalo neobično deluje statistička računica o rastu prometa u maloprodaji. Naime u odnosu na isti mesec prošle godine, promet je u avgustu ove veći za 3,9 u tekućim cenama, dok je ukoliko se izuzme faktor inflacije, rast tri odsto. Ipak, objašnjenje statističara da se promet izračunava na osnovu mesečnog izveštaja trgovina na malo, kao i na osnovu prijava PDV-a koji se dobijaju od Poreske uprave, baca više svetla i većina stručnjaka to pripisuje ažurnijem radu inspekcija koje su uspele da deo iz sive zone prebace u legalne tokove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari