Nekadašnji novopazarski privredni gigant, Holding kompanija „Vojin Popović“ moraće da sačeka neko bolje vreme da dobije novog vlasnika. Početkom ove sedmice Agencija za privatizaciju je saopštila da javno nadmetanje za prodaju ovog preduzeća, koje je u stečaju od oktobra 2005. godine, nije uspelo jer nije bilo zainteresovanih kupaca. To je, u poslednjih nekoliko godina, još jedan neuspeo pokušaj da se ova kompanija proda po ceni od 222 miliona dinara.


Holding „Vojin Popović“ u svom sastavu ima ribnjak, klanicu, domaću radinost i trgovinu. Stečaj je proglašen zbog duga od 100.000 evra koji je imala domaća radinost i bez posla je ostalo više od 250 radnika. Zaposleni su tada, a i sada tvrde da je stečaj montiran kako bi velika imovina preduzeća lakše prešla u ruke novog vlasnika.

Novi neuspeo pokušaj prodaje, u centar grada, doveo je na protest bivše zaposlene. Predsednik sindikata u ovom preduzeću Mesud Hasanović tvrdi da ima zainteresovanih kupaca, ali da „prodaju sabotiraju političari i tajkuni“.

– Preduzeće ponovo nije prodato, iako je na dva poslednja tendera bilo zainteresovanih kupaca. Propali su jer neko iz Vlade Srbije, u saradnji sa tajkunima, želi da se firma dodatno uništi kako bi je kupili u bescenje – optužuje Hasanović i dodaje da je u tome pomoglo rukovodstvo preduzeća, pa su „zbog toga nagrađeni radnim mestima u državnim institucijama, iako se protiv njih vode istrage“.

Imovina kompanije „Vojin Popović“ nekoliko puta je procenjivana. Hasanović naglašava da je realna vrednost 50 miliona evra i da je neshvatljivo da se nudi za 222 miliona dinara. Radnici su se za pomoć obraćali predsedniku i premijeru Srbije, Tomislavu Nikoliću i Aleksandru Vučiću i sa tih adresa „za sada odgovora nema“. Pre četiri i po godine Vlada Srbije je kao socijalnu pomoć radnicima ovog preduzeća isplatila po 465.000 dinara, ali su ostala dugovanja za četiri plate i neuplaćen radni staž za 2004. i 2005. godinu.

Dok se traži kupac, imovina ovog preduzeća propada. Najdrastičniji primer je ribnjak kalifornijske pastrmke na Pazarištu. Nekada je po veličini bio drugi u Evropi, a po proizvodnji mlađi, ribe i ribljih specijaliteta prvi na Balkanu. Sada je to samo ruševina zarasla u korov sa koje još po nešto može da se odnese i proda u staro gvožđe. Skupa oprema za preradu ribe je odavno odneta, bazeni su razrušeni, sa objekata poskidana vrata i prozori. Vrednost samo Ribnjaka procenjivana je na više od 10 miliona evra.

Pre nekoliko godina kao jedan od potencijalnih kupaca pominjao se sada uhapšeni Goran Perčević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari