Radnicima Zastavinih fabrika koji su 2011. prema jednom od ponuđenih socijalnih programa prihvatili da budu na evidenciji nezaposlenih do sticanja prvog uslova za penziju, usvajanjem novog zakona o PIO to je onemogućeno, a kako niko od nadležnih ne želi ni da ih sasluša, novi protest ispred zgrade kraguujevačke gradske uprave zakazali su za danas. NJih je nedavno odbio da primi i predsednik Vlade Aleksandar Vučić, i uputio ih je na Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, sa kojim su oni već bili u kontaktu, ali bez ikakvog rezultata. “Da smo mogli da se dogovorimo sa nadležnima u tom ministarstvu, razgovor sa Vučićem ne bismo ni tražili”, ističu nekadašnji radnici Zastave.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; } Predstavnik Udruženja bivših Zastavinih radnika Aleksandar Petrović, tvrdi za Danas da su nadležna ministarstva „ostala gluva“ za njihove primedbe da zbog retroaktivne primene zakona ne mogu da odu u punu penziju iako im je to garantovano sporazumom sa prethodnom Vladom. Jedina mogućnost je da dobiju rešenja o odlasku u “trajno prevremenu penziju”, uz trajno umanjenje primanja do 20,4 odsto. Većina radnika iz te grupe ove ima navršenih 40 godina radnog staža, ali mnogi od njih ne ispunjavaju uslov koji se odnosi na godine života (65), pa prema novom Zakonu o PIO, moraju da plaćaju penale.

– Očekivali smo reviziju penala, ali su za sada to samo priče i nema konkretnog rešenja za naš problem – kaže Petrović i dodaje da bivši radnici koji dobijaju rešenja o odlasku u penziju uz „penale“, ulažu žalbe Fondu PIO. U Kragujevcu je, tvrdi on, oko 900 bivših radnika oštećeno retroaktivnom primenom novog Zakona o PIO, dok je u Srbiji pogođeno između šest i sedam hiljada prekobrojnih. Neki od njih biće i na današnjem skupu, a to su već najavili bivši radnici Goše, „14. oktobra“, Prve petoletke, Slobode i Želvoza. Ima nagoveštaja da bi tokom današnjeg okupljanja u Kragujevcu mogli i da radikalizuju svoj protest. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari