Predlog budžeta za 2015. godinu, koji predviđa prihode od 924,4 milijarde dinara, rashode od 1.083 milijarde i deficit od 158,6 milijardi, stigao je u Skupštinu Srbije, ali u toku jučerašnjeg dana, zbog obimnosti materijala, nije i podeljen poslanicima.

Kada će početi rasprava o ovom najvažnijem dokumentu za narednu godinu, juče sa sigurnošću niko nije mogao da nam potvrdi, ali je Veroljub Arsić, predsednik skupštinskog Odbora za finansije, rekao za Danas da će pre rasprave o budžetu za 2015. uslediti rasprava o još jednom rebalansu budžeta za ovu godinu.

– U rebalansu neće biti izmena mase budžeta, već samo preraspodele sredstava sa jedne na drugu poziciju – kaže Arsić za Danas i dodaje da postoji procedura po kojoj se usvaja rebalans, tako da se početak rasprave o budžetu može očekivati sredinom sledeće sedmice.

Arsić nije precizirao na šta će se odnositi preraspodela u rebalansu budžeta, ali opozicija spekuliše da je neophodna zbog odluke da država izmiri obaveze Er Srbije. Naime, prema predlogu Vlade, Republika Srbija preuzeće kao javni dug 9,34 milijarde dinara obaveza Er Srbije prema pravnim i fizičkim licima po osnovu izvršenih usluga i isporučenih roba, kao i dug koji je Er Srbija već izmirila, tako da ukupna potraživanja nastala do 31. decembra 2013. a koja će država da pokrije, iznose 19,3 milijarde dinara. Sredstva će, kako je navedeno u predlogu, biti obezbeđena iz budžeta Srbije, a poverioci isplaćeni u dve mesečne rate – polovina iznosa do 31. decembra 2014, a druga polovina do 31. marta 2015. godine.

U obrazloženju se navodi da će jedan deo obaveza servisirati Srbija direktnim plaćanjem poveriocima Er Srbije – Aerodromu Nikola Tesla, NIS-u, Direktoratu vazduhoplovstva Srbije, Jat tehnici, Kontroli letenja Srbije i Crne Gore, Beogradskoj i Investbanci u stečaju kao i Narodnoj banci Srbije. Dodaje se da će obaveze prema ostalim pravnim i fizičkim licima regulisati Er Srbija nakon prenosa sredstava iz budžeta Srbije.

Predviđeno je da zakon, koji će parlament razmatrati po hitnom postupku, stupi na snagu dan posle objavljivanja u „Službenom glasniku Republike Srbije“, jer je potrebno što hitnije isplatiti zaostale obaveze privrednim društvima koja imaju potraživanja prema kompaniji Er Srbija kako bi ona što pre izvršila finansijsku konsolidaciju i mogla samostalno da obavlja svoju delatnost i postane međunarodno konkurentan nacionalni avioprevoznik.

– Rebalans služi da se ispeglaju finansijski potezi Vlade. Pošto ima davanja koje moraju da pokriju, prvenstveno za Er Srbiju 160 miliona evra naših para, oni to moraju prvo da legalizuju kroz rebalans da bi kroz budžet kao projekcija za 2015. godinu to uveli kao nešto što će od sada biti zakonska obaveza – ističe Borislav Stefanović, koji je naveo i da je budžet za narednu godinu preoptimistična ružičasta projekcija stvarnosti naprednjaka i premijera Aleksandra Vučića, mada je realnost potpuno drugačija.

Poslanici opozicije negodovali su juče i zbog kašnjenja budžeta.

– Probijeni su svi rokovi, a od poslanika se očekuje da za nedelju dana završe raspravu i glasaju ne samo o tim zakonskim rešenjima, nego i o setu privrednih zakona koji su već na dnevnom redu. Prema Zakonu o budžetskom sistemu, budžet je trebalo da bude na dnevnom redu parlamenta do 1. novembra, a usvojen 15. decembra – smatra Marko Đurišić iz SDS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari