Privatizacija Galenike još nije na dnevnom redu, a prvi korak biće učinjen uskoro, kada se raspiše tender za izbor privatizacionog savetnika, saznaje Danas u Ministarstvu privrede.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Tek kada se to učini i kada izabrani konsultant preporuči model privatizacije za srpsku farmaceutsku kuću, biće određen dalji sled poteza. Stručnjaci smatraju da očekivanjima dobrog ishoda ide u prilog činjenica da je na javni poziv za dostavljanje pisama o zainteresovanosti, koji je u paketu raspisan za 502 preduzeća sa većinskim ili stopostotnim državnim kapitalom, za Galeniku neobavezujuće ponude dostavilo 15 učesnika, od kojih su bar tri do četiri ozbiljni igrači. Među njima je američki biznismen mađarskog porekla DŽordž Soros, čiji je investicioni fond Quantum strategic partners LTD poslao pismo o namerama.

Inače, u jučerašnjem broju našeg lista, vest da je Soros zainteresovan za Galeniku objavljena je u sklopu rečenice da je on pre par nedelja kupio Denjub fuds grupu u čijem vlasništvu su Imlek, Bambi, “Knjaz Miloš” i Subotička mlekara. Ta informacija, međutim, nije tačna. Naime, Denjub grupu kupio je londonski investicioni fond Mid Europa Partners, specijalizovan za investicije u centralnoj i istočnoj Evropi. Oni su 2007. kupili od Bedminster capital fonda, čiji je jedan od investitora bio Soros, kablovski sistem SBB, a 2013. ga prodali američkom investicionom fondu Kolberg Kravis Roberts (KKR) za oko milijardu dolara. Nikakva veza između Sorosovog i fonda koji je kupio Denjub grupu ne postoji. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari