– „Radna grupa koju je formirala ministarka Zorana Mihajlović potvrdila je da u Srbiji ne postoje pravo i pravda. Očigledno je da ministarka ne zna ili se pravi da ne zna šta znači rešenje koje ona potpiše u ime institucije na čijem je čelu“. To je izjavio za Danas Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, povodom saopštenja te radne grupe, koju je formirala ministarka Mihajlović, kako bi se ispitala zakonitost njenog rešenja po kome je to ministarstvo, bez naknade, dodelilo privatnom preduzeću PK „Zlatibor“ državno zemljište od 2.213 hektara na Zlatiboru.

Protiv rešenja ministarke opština Čajetina je oštro reagovala i zatražila pomoć najviših državnih organa, smatrajući da je u pitanju „najveća pljačka državne imovine u novijoj istoriji Srbije“, procenivši da sporno zemljište koje je ministarka dodelila tom preduzeću, koje je privatizovano 2012. godine, vredi četiri milijarde evra.

– Umesto da se bavi najvećom pljačkom državne imovine u novijoj istoriji Srbije, radna grupa se najviše bavila radom lokalne samouprave. Mi ne bežimo od kontrole, ali trebalo je da se utvrdi da li je rešenje ministarke Mihajlović zakonito, jer predmet privatizacije tadašnjeg društvenog preduzeća PK „Zlatibor“ nije bilo zemljište kojim je to preduzeće raspolagalo. Kako bi pokazala svoju moć, ministarka je u utorak poslala u Čajetinu svoje privatne savetnike, kao i svoje pomoćnike koji su, umesto da ispitaju ceo slučaj dodele državnog zemljišta privatnom preduzeću, kontrolisali rad opštinske uprave i tražili dokumentaciju na koju, prema zakonu, nemaju pravo jer se zna na koji način se kontroliše rad institucija i ko to može da radi – ogorčen je Stamatović.

– Činjenica da je ministarka na takav način posegla za pritiscima, govori o tome da smo mi u pravu i nećemo odustati u nameri da sprečimo otimanje državne imovine. Ministarka nas neće zaplašiti, već ćemo nastaviti da javnost obaveštavamo o njenim zloupotrebama. Ponovo je pitam zbog čega to ministarstvo ne odgovara i na našu žalbu na odluku o upisu zlatiborskog zemljišta od 230 hektara u vlasništvo preduzeća „Zlatibor-turist? Je li to ista matrica po kojoj to ministarstvo postupa? Zbog tog zemljišta, opština Čajetina je u sporu, a to preduzeće dvadeset godina koristi te placeve i od njih ostvaruje prihode. Znači li to da će opština Čajetina i za ovih 2.213 hektara, koje je ministarka dodelila PK „Zlatibor“, ponovo morati na sud? Ne želimo ponovo na sud, već tražimo da ministarka poništi svoje rešenje i da time pokaže da želi dobro ovoj državi – poručio je prvi čovek Čajetine i istakao da ta lokalna samouprava neće odustati od namere da zaštiti državnu imovinu i da za te ciljeve očekuje podršku građana, predsednika i premijera države, kao i svih nadležnih institucija.

– Primera radi, Ustavni sud Srbije je odbio upis zemljišta za Luku Beograd, jer predmet privatizacije nije bilo državno zemljište, što je potpuno isto u „zlatiborskom slučaju“, a Luka Beograd mora da plati zemljište po tržišnoj ceni. Izgleda da je ministarka Mihajlović iznad svih institucija u Srbiji, pa i iznad Ustavnog suda, i tu nešto nije u redu. To je i ozbiljno pitanje za šefa države i premijera, jer ona i dalje tvrdi da, bez obzira na njeno rešenje, PK „Zlatibor“ ne može biti upisan kao vlasnik 2.213 hektara. Ona izvrće činjenice i menja teze – smatra Stamatović, a potom poručuje:

– Ministarku Mihajlović hitno treba smeniti i uhapsiti, jer je svojim postupcima nanela štetu državi i uzdrmala je Vladu Srbije.



 

Radna grupa Ministarstva: Kriva je lokalna samouprava



Radna grupa koju je oformila ministarka Mihajlović da u roku od 24 sta proveri navode o prodaji 2.200 hektara zemljišta privatnoj firmi, zaključila je da nikakve štete po državu nije bilo i optužila lokalnu samoupravu Čajetine za nepravilnosti.

„U postupanjima Ministarstva građevine nije došlo do štete po državu, a upis svojine nije moguć u ovoj fazi postupka, dok se ne okonča postupak pred Upravnim sudom. Katastru u Čajetini treba vratiti na ponovo rešavanje dva od pet rešenja (240 hektara građevinskog zemljišta). Treba pozvati nadležne organe policije i tužilaštva da se uključe u kontrolu rada organa lokalne samouprave, jer postoje indicije za donošenje rešenja organa lokalne samouprave kojima se negira pravni poredak države, za niz nezakonitih postupanja u oblasti upisa u katastar, davanja u zakup zemljišta koje je privatizovano, započinjanja infrastrukturnih radova bez lokacijske i građevinske dozvole i bez obavezne projektne dokumentacije, nepostupanja po preporukama i izveštaju DRI, prerastanjem četiri hektara građevinskog zemljišta na 280 hektara, na način koji veoma verovatno nije u skladu sa propisima i javnim interesom. Ove indicije su dokumentovane, pored ostalog i u više od 300 strana materijala sa diska koje treba staviti na raspolaganje istražnim organima“, navodi se u zaključku radne grupe Ministarstva.



Geodetski zavod: konačnu reč daće sud



Republički geodetski zavod koji je upisao prava nad spornim zemljištem na Zlatiboru, juče je saopštio da su „pojedinci ili interesne grupe skloni konstruisanju afera, radi prikupljanja političkih poena, marketinške promocije ili sopstvenih finansijskih interesa“.

„Ukoliko je u postupanju Komisije (Geodetskog zavoda) eventualno došlo do greške na koju ukazuje opština Čajetina, greška će biti ispravljena, jer doneto rešenje još uvek nije pravosnažno. Sa druge strane, ocenu zakonitosti daće Upravni sud… RGZ će u celosti postupiti po presudi i ukoliko je potrebno, biće izvršena ispravka upisa prava na nepokretnosti. Na taj način biće eliminisana mogućnost da se pritiscima pokuša uticaj na rad RGZ-a“, navodi se u saopštenju koje je potpisao direktor ove ustanove Borko Drašković.





 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari