Radnici Fabrike obojenih metala u Prokuplju koji su u potpunosti obustavili rad u preduzeću u znak solidarnosti sa 15 otpuštenih kolega, najavljuju da će u slučaju da vlasnik ne ispuni njihove zahteve radikalizovati svoj protest.

  Pored zahteva da se 15 livaca koji su odbili da rade zbog toga što im nisu overene zdravstvene knjižice i isplaćene zaostale zarade vrate na posao, tražimo i da se svim zaposlenima u fabrici overe zdravstvene knjižice i isplati jedna plata. Ako se to ne ostvari, danas ćemo održati sastanak svih zaposlenih koji su u protestu i doneti odluku o njegovoj radikalizaciji. Jedna od mogućnosti je da organizujemo skup sa transparentima i parolama. Da li ćemo protest da održimo ispred fabrike ili na nekom drugom mestu odlučićemo u toku dana. Kako stvari sada stoje najverovatnije je da ćemo, ako bude razloga za to, sa radikalizacijom početi u ponedeljak – kaže za Danas Slavoljub Popović, predsednik Sindikata „Sloga“ FOM Prokuplje.

On ističe da su svi proizvodni radnici u znak solidarnosti sa otpuštenim kolegama odbili da rade i da se se vrate u fabričke hale, iako im je rukovodstvo uputilo poslednje upozorenje da moraju da se vrate na posao pod pretnjom da će, ako to ne učine, i oni dobiti otkaze ugovora o radu.

– Pretnje otkazima ne mogu da nas zastraše, mi smo slobodni ljudi i nismo ničiji robovi da bi radili za džabe. Neshvatljivo nam je ponašanje direktora koji nam anulira sva zakonom dodeljena prava, dok se on istovremeno poziva na odredbe zakona koje krši. Mi nemamo regulisan radni staž više od tri godine, nemamo zdravstvene knjižice da se lečimo, a minimalne plate smo jedva uspevali da dobijemo i to samo kada smo obustavljali rad – ističe Popović.

Dodaje da su se radnici u više navrata obraćali državnim i inspekcijskim organima, ali da nije postignut bilo kakav efekat a bahatost poslovodstva je sve veća. A kolika je ona, vidi se i u naredbi direktora kojom se inspekcijskim organima zabranjuje ulaz u fabriku bez njegove saglasnosti. Zato smo odlučili da kada ne može država, mi preduzmemo radikalnije mere, pa razmišljamo i da svojim telima blokiramo ulaz u fabriku kako bi odbranili dostojanstvo rada u slučaju da poslodavac nađe nove žrtve koje bi eksploatisao – poručuje Popović.

Povodom situacije u toj fabrici juče smo kontaktirali i Dragana Živkovića, vlasnika preduzeća Grand inženjering iz Bora u čijem sastavu posluje FOM, međutim on nas je obavestio da u datom trenutku ne može na bilo koji način da komentariše zbivanja u fabrici te nas je zamolio da ga pozovemo danas, obećavši da će nam dati izjavu.

Solidarnost

Grupa od 15 radnika Fabrike obojenih metala u Prokuplju obustavilo je rad 28. aprila zbog toga što nisu dobili zarade od početka godine niti su im overene zdravstvene knjižice. Poslodavac je radnicima koji su odbili da rade uručio otkaze nakon čega je u znak solidarnosti sa njima u obustavu rada stupilo i preostalih 30 zaposlenih u fabrici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari