Petnaest radnika fabrike obojenih metala u Prokuplju (FOM) obratilo se juče premijeru Aleksandru Vučiću, nako što su dobili opomene sa najavom otkaza, zbog toga što su odbili da rade dok ne dobiju plate i zdravstvene knjižice.

–                 U pismu se navodi da je posle spontanog okupljanja radnika

28. aprila ove godine i obustave proizvodnje u fabrici koja je u privatnom vlasništvu, poslovodstvo petnaestorici, uglavnom livaca, uručilo opomene sa najavom otkaza, a zabranjen im je i ulaz u fabriku. Zbog toga se od ukupno 57 radnika FOM, njih 45 izjasnilo i potpisalo da će kolektivno napustiti fabriku i

preduzeti radikalnije mere u cilju naplate svojih neisplaćenih zarada i drugih potraživanja, ukoliko država hitno ne reaguje.

                  – Svega nam je dosta i preko glave. Radimo svakog dana, a ne

primamo plate. Uslovi rada su nehumani, nema zaštitnih sredstava za rad, nema sistematskih pregleda, nema uplata penzijskog staža i zdravstvenog osiguranja, nema odgovarajuće reakcije države i njenih institucija – navodi se u pismu. Radnici FOM ističu da im je do sada isplaćivan minimalac od 22.000 dinara, a tokom cele 2015. godine nije im obračunata nijedna zarada, niti su dobili obračunski listić, koji je bio glavni adut prilikom usvajanja novog zakona o radu.

 Pored toga, tri godine im se ne uplaćuje radni staž, a u poslednjih godinu i po dana ni zdravstveno osiguranje. Radnici navode da su o svim nepravilnostima obavestili Upravu prihoda i inspekcije, ali je poslodavac prilikom dolaska inspektora počeo da ih zaključava po pogonima i upravnoj zgradi, tvrdeći da fabrika ne radi i da nema ko da ih primi.

              Ostaje nam još samo da uputimo apel i predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću, kao trenutno najuticajnijoj ličnosti u Srbiji, da hitno reaguje i naloži pokretanje svih zakonskih institucionalnih mehanizama kao bi se rešila naša agonija, napisali su radnici FOM-a.

 

       „Sloga“ osuđuje ponašanje poslovodstva fabrike

        Udruženi sindikati Srbije „Sloga“ najoštrije su osudili ponašanje poslovodstva Fabrike obojenih metala u Prokuplju (FOM) i traže hitnu reakciju

države i svih relevantnih institucija kako bi se zaštitila prava zaposlenih.

       U saopštenju „Sloge“ se ističe da je taj sindikat i ranije upozoravao da je Zakon o radu pun nedorečenosti i da kao takav ide naruku samo poslodavcima, posebno neodgovornim i bahatim, što se vidi na primeru iz Prokuplja, gde se rad i pravo na zaradu zaposlenih duboko zloupotrebljava svim mogućim ucenjivačkim kapacitetima.



 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari