Poslovodstvo Zastava kovačnice, čiji su radnici već devet dana u generalnom štrajku, podnelo je juče kolektivnu ostavku. U poslepodnevnom razgovoru sa predstavnicima tri fabrička sindikata (Samostalni, UGS „Nezavisnost“ i ASNS) direktori su izjavili da pod trenutnim okolnostima više ne mogu da vode fabriku.

 U prethodnom pisanom saopštenju, međutim, poslovodstvo je navelo da se povlači, jer „sindikati ne prihvataju pregovore“ o radničkim zahtevima i situaciji u preduzeću.

– Nije tačno da mi odbijamo pregovore. Naprotiv, jesmo za pregovore, ali i za nastavak štrajka, jer želimo da spasimo preduzeće od likvidacije. Činjenica je, naime, da nam preti stečajni postupak, s tim što smo mi, u sindikatima, ukoliko do toga dođe, za radni, a ne likvidacioni stečaj, zbog ljudi. Kovačnica još uvek ima posla, pre svega za Zastavu oružje i neke inostrane kompanije, tako da bi fabrika, uz dobar menadžment, mogla da opstane. Zbog toga ćemo nastaviti da se borimo – kaže za naš list predsednik ogranka UGS „Nezavisnost“ u Kovačnici Aleksandar Todorović.

Ističe potom da sindikati i radnici Kovačnice nastavljaju da traže preispitivanje privatizacije te fabrike. Tim povodom obratili su se ministru rada, zapošljavanja i socijalne politike Aleksandru Vulinu, sa kojim bi trebalo da se sretnu tokom ove sedmice.

Sindikalci Kovačnice kažu da im se javio i vlasnik, Bugarin Valentin Zaharijev, koji im je poručio da on ne može da reši situaciju u firmi, jer nema apsolutnu vlast u vlasničkom konzorcijumu. Zaharijev je kovačima objasnio da je on vlasnik 40 odsto akcija Kovačnice, a da sa dvojicom sinova koji imaju 30 odsto kapitala, navodno ne može da se usaglasi u upravnom odboru fabrike.

Podsetimo, Zastava kovačnica je privatizovana 2005, kada ju je, na aukciji, za oko 1,6 miliona evra, kupio vlasnik bugarske kompanije Inter trask, Valentin Zaharijev, iako su za Kovačnicu bile zainteresovane mnogo ozbiljnije francuske i nemačke kompanije. Preispitivanje te privatizacije već godinama traže i mali akcionari Kovačnice, koji su pokrenuli i sudski spor.

Sindikati nemaju s kim da pregovaraju

– Većinski vlasnik Zaharijev pod raznim izgovorima već odavno odbija da dođe u Kragujevac i Kovačnicu, a inspekcija rada traži od obe strane, sindikata i vlasnika, ili poslovodstva, da se nastave pregovori. Ne znamo kako da ispoštujemo nalog inspekcije, kad poslovodstvo više nemamo, a vlasnik ne želi da dođe – kaže za Danas predsednik Samostalnog sindikata u Kovačnici Ljubiša Cvijović i dodaje da radnici nemaju s kime da nastave pregovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari