Veliki broj policajaca u uniformama i civilu koji su, prema svedočenju očevidaca, pred fabričke ulaze Zastave oružja stigli u nekoliko desetina džipova i automobila, juče rano ujutro ušli su u krug fabrike i u staru Zastavinu upravnu zgradu „kod sata“, gde je smešten menadžment preduzeća. U fabriku je, istovremeno, ušlo i tridesetak finansijskih policajaca i pripadnika Poreske uprave, sa zadatkom da, nakon prošlonedeljne smene poslovodstva Zastave oružja, „pročešljaju“ fabričke poslovne knjige.


Tokom prepodneva, u staru upravnu zgradu ušlo je više stotina oružara, predvođenih rukovodstvom fabričkog Samostalnog sindikata. Oružari su odmah preuzeli zgradu i, barem za sada, osujetili uvođenje novog direktora Milojka Brzakovića u dužnost i pozvali Vladu Srbije, odnosno ministra odbrane Bratislava Gašića i članove Nadzornog odbora fabrike da oružarima obrazlože zbog čega su smenjeni dosadašnji generalni direktor Zastave oružja Rade Gromović i njegove saradnice, te da im kažu kakva će biti budućnost fabrike sa novim menadžmentom. Sastanak sa ministrom Gašićem trebalo je da počne juče popodne.

– Ovo je slučaj bez presedana u 160 godina dugoj istoriji fabrike. Kome je u interesu da smenom poslovodstva, koje je obezbedilo izvozne ugovore vredne 80 miliona dolara, i koje već mesecima uredno izmiruje sve obaveze prema državi, lokalnoj samoupravi i radnicima, destabilizuje poslovanje fabrike, ugrozi realizaciju poslovnih aranžmana sa inostranim partnerima i dovede u pitanje isplatu zarada zaposlenima. Odavde nećemo da odemo sve dok nam Gašić i predsednik Nadzornog odbora general Milosav Simović, ne odgovore na ova pitanja i ne kažu kakva je budućnost fabrike sa novim menadžmentom. Od njih tražimo i da nam jasno i glasno kažu kakvi su planovi države sa ovom fabrikom i da li će biti investicija i razvoja – rekao je juče, nakon zauzimanja upravne zgrade, predsednik Samostalnog sindikata Zastave oružja Dragan Ilić, poručujući da će oružari ostati danonoćno u upravnoj zgradi sve dok situacija sa promenom fabričkog menadžmenta ne bude razjašnjena.

Podsetimo da je Nadzorni odbor Zastave oružja na sednici koja je, zbog protesta oružara, umesto 19. novembra u Kragujevcu, održana sutradan u Beogradu, za novog generalnog direktora te fabrike, kao što je naš list već bio najavio, izabrao penzionisanog oficira Milojka Brzakovića, Prethodno su smenjeni dotadašnji generalni i izvršni direktor fabrike Rade Gromović i Zoran Vučković. Radnicima i javnosti nije ponuđeno nikakvo obrazloženje zbog čega se smenjuje Rade Gromović, relativno mlad i jedan od uspešnijih menadžera jedine domaće fabrike oružja i najstarijeg industrijskog preduzeća u Srbiji i na Balkanu, i na njegovo mesto dovodi čovek koji je već šest, sedam godina u penziji.

Gašić: Nećemo podleći pritiscima

Upitan da komentariše događaje u preduzeću Zastava oružje, zbog smene prethodnog direktora, čemu se sindikat usprotivio, i izbora novog direktora, Gašić je ocenio da „neko pokušava na način iz prethodnog perioda da dođe do nečega“, a potom je dodao:

– Zastava je državna fabrika, jedna od sedam fabrika odbrambenog kompleksa i, nažalost, najveći dužnik za porez. Njihove poreske obaveze prema državi su prerasle višestruku vrednost njihovog kapitala. Valjda je normalno da se čovek, koji je za osam godina direktorovanja napravio takve obaveze, skloni sa tog mesta i da, prvenstveno zbog zaposlenih, dođu ljudi koji će fabriku staviti na zdrave noge. Prethodnom direktoru Nadzorni odbor je ponudio rešenje da ostane deo menadžerskog tima kako bi postojao kontinuitet ugovora koje su potpisivali. To što sindikat tvrdi da je neko smenjen – ne nije, jer konkurs tamo traje već dva meseca, a raspisan je zato što je prethodnom direktoru istekao mandat – rekao je Gašić.

Za novog direktora preduzeća Zastava oružja, Gašić je rekao da on jeste vojni penzioner, ali da je je u toj fabrici proveo 17 godina i da je veoma dobro poznaje i da je bio dugogodišnji direktor tamošnjeg Remontnog zavoda.

– U pitanju je jedna od metoda pritiska jer, nažalost, u Srbiji se svi ciljevi pokušavaju ostvariti pritiscima, ali to više ne može tako – poručio je ministar. N. Kovačević

Politička pozadina

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić, koji je svojevremeno bio sindikalni vođa kragujevačkih oružara, smatra da odluka o smeni Radeta Gromovića ima političku pozadinu.

– Politika po prvi put pokušava da direktno utiče na poslovanje fabrike što nije dobro ni za fabriku, ni za državu. Otuda je potez Nadzornog odbora, iza kojeg stoje Ministarstvo odbrane i Vlada Srbije neozbiljan i neodgovoran – smatra Ristić. Z. R.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari