Stečajni postupak Zastava kovačnice, otvoren prošle godine u ovo vreme, mogao bi da se nastavi kroz reorganizaciju, a odluku o tome doneće poverioci na ročištu zakazanom za 22. oktobar. Inače, o planu reorganizacije koji je dostavio većinski poverilac, bugarska firma Intertrans, trebalo je da se odluči još prošlog meseca, ali je ročište odloženo „iz proceduralno-pravnih uslova“.

– Ukoliko svi iz četiri grupe poverilaca, a postoje realni izgledi da tako bude, podrže plan reorganizacije, Privredni sud u Kragujevcu će doneti odluku o reorganizaciji, koja će Kovačnici omogućiti vraćanje u poslovanje. Time će se stvoriti uslovi za ponovno planiranje razvoja fabrike koja bi, prema već sačinjenim projekcijama, u dogledno vreme trebalo da za domaće i strano tržište proizvodi 230 tona otkovaka mesečno – kaže za Danas stečajni upravnik Zastava kovačnice Predrag Janković napominjući da će u tom slučaju u fabriku biti vraćeno još nekoliko desetina njenih nekadašnjih radnika.

Podsetimo, stečajni postupak u Zastava kovačnici uveden je pošto je račun fabrike krajem septembra prošle godine, bio u neprekidnoj blokadi više od 90 dana, zbog dugova teških oko 100 miliona dinara. Uvođenju stečaja prethodio je višenedeljni štrajk zaposlenih, koji nisu pristajali na novo smanjenje zarada, i koji su optuživali tadašnjeg većinskog vlasnika, Valentina Zaharijeva, da je prebacivanjem profita u Bugarsku, a ostavljanjem dugova firmi u Kragujevcu, uništio fabriku otkovaka koja je lane obeležila 160 godina postojanja, zbog čega su tražili i poništenje te privatizacije. Uvođenjem stečaja, bez posla je automatski ostalo svih 270 radnika Kovačnice, kojima nije pomogla ni tvrdnja ministra rada i socijalne politike Aleksandra Vulina da „imaju podršku države“. Međutim, oko 180 bivših radnika ubrzo je ponovo angažovano, na određeno vreme i oni već uveliko proizvode oko 160 tona otkovaka mesečno za Zastavu oružje i partnere u Nemačkoj, Mađarskoj, Sloveniji, Rumuniji i Bosni i Hercegovini. Svi oni bi mogli da zasnuju stalni radni odnos ukoliko se usvoji plan reorganizacije, najavljen još sredinom novembra prošle godine. Planom je predviđeno da Kovačnica kroz reorganizaciju izmiri finansijske obaveze prema poveriocima u 48 jednakih mesečnih rata, s grejs periodom od godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari