Samostalni sindikat kragujevačkih Metal sistema „najoštrije se protivi ideji da se nad preduzećem pokrene stečaj“, i najavljuje „najradikalnije mere sindikalne borbe“ za opstanak fabrike, saopšteno je povodom namere Agencije za privatizaciju da se status tog preduzeća reši otvaranjem stečaja.


– To nije nikakvo rešenje, već predstavlja način da se preduzeće uništi, a radnici ostanu bez svojih radnih mesta. U Srbiji gotovo da nema primera da je neka firma uspešno oporavljena, odnosno da je preživela postupak stečaja, pa ni radnike Metal sistema niko ne može da uveri da će u slučaju njihove fabrike da bude drugačije – kažu sindikalci.

Oni ukazuju da Metal sistemi sa svojim proizvodnim programima sigurno mogu da opstanu i zauzmu mesto na tržištu, a u prilog ovome svedoči kontinuitet proizvodnje u prethodnom periodu i plasman proizvoda koji se meri iznosima od više desetina miliona dinara.

– Dokaz da Metal sistemi imaju perspektivu jeste interesovanje potencijalnih investitora za kupovinu imovine proizvodnih celina fabrike. O ozbiljnosti kupaca i njihovim namerama govori i to da su spremni da se ugovorno obavežu da zadrže proizvodne programe, da preuzmu gotovo polovinu radnika i da u narednom periodu u razvoj preduzeća i osvajanje novih proizvoda i tehnologija investiraju značajan novac – tvrde u sindikatu i dodaju da je ponašanje Agencije i Ministarstva privrede neshvatljivo.

Pravo rešenje je po mišljenju sindikata da se preduzeće privatizuje prodajom imovine, slično modelu primenjenom na nekadašnjoj Industriji „Filip Kljajić“, čija Fabrika krupnih lanaca posluje u okviru Metal sistema. Sindikat je zatražio i da Ministarstvo privrede organizuje hitan sastanak sa zainteresovanim investitorima kome bi, pored ministra i predstavnika Agencije, prisustvovali i rukovodstvo preduzeća i predstavnici sindikata. „Ukoliko ne bude pozitivnog odgovora, biće preduzete najradikalnije mere sindikalne borbe“, poručuju sindikati Metal sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari