Agencija za osiguranje depozita Srbije objavila je poziv za podnošenje izjava o zainteresovanosti za preuzimanje portfelja kragujevačke kompanije „Takovo osiguranje“ u likvidaciji. Na sajtu Agencije navedeno je da osiguravajuća društva na njenu adresu te izjave mogu da dostave do 20. septembra.


Podsetimo da je Narodna banka Srbije 31. jula ove godine oduzela dozvolu za rad „Takovo osiguranju“, nakon što je utvrđeno da ta kragujevačka kompanija nema adekvatnu pokrivenost tehničkih rezervi, te da nije sprovela mere koje je centralna banka nalagala u postupku nadgledanja nad poslovanjem.

Nekoliko stotina zaposlenih u „Takovo osiguranju“ započelo je, u prvoj polovini avgusta proteste, grupa njih je u sedištu kompanije stupila u štrajk glađu, zahtevajući promenu odluke NBS, odnosno da se „Takovu“ omogući dalje poslovanje. Pobunjeni radnici „Takova“, ali i čelnici kragujevačke gradske uprave zahtevali su i da nadležni objave kakvo je stanje pokrivenosti tehničkih rezervi u ostalim domaćim osiguravajućim kućama, u „Dunavu“, na primer.

Vlasnik „Takova“ Dragan Jovović nudio je državi da preuzme njegov paket akcija u kompaniji i na taj način sačuva radna mesta zaposlenima. Iz NBS na tu ponudu, kao ni na zahteve radnika, kao što se i očekivalo, nikakav odgovor nije stigao. Protest zaposlenih nedavno je prekinut, a radnici „Takova“ počeli su ovih dana da se prijavljuju na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje.

Direktorka filijale NSZ u Kragujevcu Vesna Milovanović rekla je našem listu da se na evidenciju nezaposlenih te službe do juče prijavilo i podnelo zahteve za ostvarenje prava na nadoknadu u slučaju nezaposlenosti 36 doskorašnjih radnika „Takovo osiguranja“.

Mnogima u Šumadiji i dalje nije jasno zašto i kako je propala jedna od najpoznatijih kragujevačkih privatnih kompanija, koja je gotovo četvrt veka, sudeći po visokim zaradama zaposlenih i drugim pokazateljima, uspešno poslovala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari