Najava premijera Srbije Aleksandra Vučića da će se povećati plate i penzije naišla je na nezadovoljstvo stručne javnosti koja smatra da će to ugroziti mere štednje i povećati državne rashode.

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu kaže za Danas da će potez koji planira da povuče premijer Vučić onemogućiti dalje smanjenje deficita državnog budžeta.

– Povećanjem plata i penzija će se neumitno povećati i rashodi. U ovom trenutku je teško reći koliko će iznositi to povećanje jer još uvek nije obelodanjeno u kom procentu će se povećati plate i penzije. To se svakako neće ostvariti bez odobrenja Međunarodnog monetarnog fonda pa treba sačekati tu informaciju kako bi se znale pouzdane cifre. Prema nekim procenama povećanje penzija i plata će iznositi između 2,5 do četiri odsto što bi značilo da će se rashodi povećati za 20 do 30 milijardi dinara – ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima u takvoj situaciji je nemoguće planirano smanjenje deficita na tri odsto u sledećoj godini već će on ostati na sadašnjem nivou od 3,5 odsto.

Ekonomista Ljubomir Madžar ističe da će povećanje plata i penzija predstavljati veoma lošu meru koja neće doneti bilo kakve pozitivne rezultate.

– Svakako je reč o nesmotrenom potezu ako se zna u kakvoj su krizi naše finansije i da je javni dug Srbije ogroman. Stoga je povećanje plata i penzija koje je najavio premijer Vučić potpuno neprihvatljivo. Sasvim je izvesno da će se ta mera nepovoljno odraziti na opšte stanje u finansijama – smatra naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, povećanje penzija i plata će anulirati solidno budžetsko stanje u prvoj polovini godine, odnosno anuliraće sve ono što je pozitivno urađeno zahvaljujući dosad sprovedenim merama štednje.

Podsećanja radi, premijer Vučić je istakao da će se plata povećati za 360.000 zaposlenih u javnom sektoru, a reč je o prosvetarima, zdravstvenim radnicima, policajcima, vojnicima i socijalnim radnicima. Prema premijerovim rečima povećanje penzija i plata u javnom sektoru neće biti simbolično, ali će, zbog očuvanja fiskalne ravnoteže, biti u manjem procentu od onog koji fiskalni prostor „dozvoljava“. Povećanje plata će važiti i za onih 19,4 odsto čija primanja nisu ni bila smanjivana merama Vlade, kao i za sve penzionere, uključujući i one čije penzije nisu smanjivane. Premijer Vučić je istakao da će i u 2016. godini uslediti povećanje plata i penzija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari