Podatak da je prosečna junska plata u Srbiji veća nego majska naišao je na nevericu i sumnju u redovima stručne javnosti. Naime, Republički zavod za statistiku je objavio podatak da je prosečna neto zarada u junu bila 44.583 dinara (oko 370 evra) te da je nominalno veća za 1,4 odsto, a realno za 0,9 odsto od prosečne zarade isplaćene u maju.


Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ističe za Danas da su izneti podaci nelogični.

– S obzirom da su u javnom sektoru smanjene plate za 10 odsto, prosto neverovatno zvuči podatak da su junske plate veće od majskih. Ne verujem da je došlo do rasta prosečnih zarada u privatnom sektoru. Uobičajeno je da kad god država spusti plate u javnom sektoru, to isto učine i privatnici. Tako da mi ta mogućnost ne zvuči realno. Istina je da su počeli sezonski radovi, ali se tu isplaćuju veoma male zarade koje nikako nisu mogle da utiču na povećanje plata. Prema tome najverovatnije je da se radi o „finom statističkom podešavanju“ podataka kako bi se javnosti prezentovalo kako našoj ekonomiji ide bolje, pa eto, po malo rastu i plate – naglašava naš sagovornik.

On dodaje da je moguće da je do rasta plata u Srbiji zaista došlo ako su povećane zarade u javnim preduzećima.

– U slučaju da je to u pitanju, reč je o veoma lošem potezu – ističe Savić. S druge strane, podatke o tome da su prosečne zarade u Srbiji niže nego što je to bio slučaj prošle godine Savić smatra autentičnim.

– To je sasvim logično jer je došlo do smanjenja penzija i plata u javnom sektoru od 10 odsto, što je presudno uticalo da zarade sada budu niže nego što je to bio slučaj pre godinu dana. U svakom slučaju, izneti podaci pokazuju da su plate u Srbiji i dalje niske i tako će biti sve dok ne nastupi industrijski rast. Samo pokretanje industrijske proizvodnje može da unapredi srpsku privredu, poveća proizvodnju i na taj način omogući i veće lične dohotke – kaže Savić.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna bruto zarada, sa porezom i doprinosima, isplaćena u junu iznosi 61.302 dinara i u odnosu na prosečnu zaradu isplaćenu u maju nominalno je veća za 1,3 odsto, a realno za 0,8 odsto. Ta zarada je nominalno manja za 1,1 odsto i realno je manja za 2,9 odsto od prosečne zarade isplaćene u junu prošle godine. Prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u junu 2015. godine nominalno je manja za 0,7 odsto, a realno je manja za 2,6 procenata nego neto prosečna zarada isplaćena u istom mesecu 2014. Takođe, prosečna zarada, bez poreza i doprinosa isplaćena u periodu od januara do maja 2015 nominalno je manja za 0,4 i realno je manja za 1,7 odsto u poređenju sa prosečnom zaradom bez poreza i doprinosa isplaćenom u istom periodu 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari