Bivši guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić juče je saopštenjem pod naslovom „Agrobanka: tri neistine, tri istine i tri pitanja“ odgovorio na optužbe u vezi postupanja NBS u razotkrivanju nezakonitosti u ovoj banci. U svom tekstu, Šoškić je optužio i bivšeg guvernera Mlađana Dinkića, koji mu je zatim odmah odgovorio kontrasaopštenjem sa novim optužbama.


Kao „Tri neistine“ koje cirkulišu u javnosti, Šoškić navodi da su za „pljačku Agrobanke“ odgovorni čelnici NBS iz prethodne dve godine, da je rukovodstvo NBS zbog Agrobanke oštetilo državu za 300 miliona evra i da je opstruiralo istragu i ignorisalo zahteve policije za dobijanje podataka o Agrobanci. Istina je, kaže Šoškić, da su „gubici u Agrobanci stvarani godinama“.

„NBS je samo 10 meseci od stupanja na dužnost prethodnog guvernera (Šoškića), uprkos „friziranim“ izveštajima iz Agrobanke, donela odluku o odlasku u vanrednu neposrednu kontrolu Agrobanke i naknadno nametnula privremene mere, uvela prinudnu upravu i, konačno, bez uočenog popravljanja finansijskog stanja banke, oduzela dozvolu za rad lošoj banci kakva je bila Agrobanka. Rukovodstvo NBS je u prethodne dve godine otkrilo skrivane gubitke Agrobanke, sprečilo nastajanje još većih gubitaka i sprovelo u delo rešenje koje je zaštitilo depozite građana, privrede i finansijsku stabilnost u zemlji. NBS i Uprava kriminalističke policije i Tužilaštvo za organizovani kriminal imaju dobru profesionalnu saradnju po pitanju slučaja Agrobanke. Radi ubrzanja istražnih radnji, guverner je svojim rešenjem odredio i dva lica iz Sektora za kontrolu poslovanja banaka koja su dobila nalog guvernera da se potpuno stave u funkciju prikupljanja i dostavljanja podataka o Agrobanci Upravi kriminalističke policije i drugim državnim organima uključenim u istragu“, navodi Šoškić.

Na kraju, bivši guverner postavlja i tri pitanja: Zašto guverner Dinkić 2002. godine nije oduzeo dozvolu za rad lošoj banci kakva je bila Agrobanka, koja je i tada imala gubitke? Zašto predstavnici države i privatnih vlasnika u skupštini akcionara i upravnom odboru Agrobanke nisu sprečili loše poslovanje banke i smenili rukovodstvo Agrobanke tokom poslednjih dvanaest godina? Kako to da je Antonić opstajao kao direktor banke sve dok ga odlukom guvernera NBS nije razrešila uvođenjem prinudne uprave 29.12.2011.? Kako to da se guverner, za čijeg su mandata u poslednje dve godine upravo postupanjem NBS otkriveni gubici Agrobanke stvarani godinama unazad, i koji je oduzeo dozvolu za rad lošoj banci, kakva je Agrobanka, u javnosti prikazuje kao odgovoran za te gubitke?

Odgovarajući samo na prvo pitanje u kojem je direktno prozvan, Dinkić, sada ministar finansija i privrede, nazvao je Šoškićevo pitanje zlonamernim i tendencioznim.

„Umesto takvih smešnih optužbi, Šoškić bi pre svega trebalo istražnim organima da objasni šta je, za vreme svog mandata činio ili nije činio povodom enormnih gubitaka Agrobanke“, smatra Dinkić.

Ministar kaže i da je u vreme njegovog upravljanja centralnom bankom, Agrobanka imala pozitivan kapital i poslovala u skladu s propisima. Dinkić je dodao da je u njegovo vreme NBS kontrolisala sve banke, zatvarala loše i vratila poverenje u bankarski sistem i poziva se ocenu Svetske banke da je tadašnja reforma bankarskog sistema Srbije bila najbolja u centralnoj i istočnoj Evropi.

„Apsurdno je da dubioza Agrobanke nije nastala kao posledica svetske finansijske krize, već zbog kardinalnih propusta menadžmenta, predstavnika UO banke i, najblaže rečeno, nesavesne i površne kontrole NBS. Umesto što je zatvarao oči i zataškavao istinu o katastrofalnom stanju u Agrobanci, tako što nakon otkrivanja dubioze u decembru prošle godine nije čak ni smenio viceguvernera nadležnog za kontrolu banaka, bivši guverner sa apsurdnim i neozbiljnim napadima pokušava da prebaci odgovornost na druge“, kaže Dinkić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari