Predstavnici zemljoradnika iz opštine Kula optužili su Vladu Srbije da ugovorima o prodaji zemljišta sa firmom Al Ravafed iz Ujedinjenih Arapskih Emirata krši Zakon o poljoprivrednom zemljištu na štetu poljoprivrednika iz ove opštine. Kako je ranije najavljeno, oko 2.000 hektara državnog zemljišta u toj opštini, koje trenutno zakupljuju individualna poljoprivredna domaćinstva po ceni od 400 evra za hektar, namenjeno je arapskoj firmi koja će ga dobiti u zakup, bez tendera, po ceni od 250 evra. Očekuje se da će Al Ravafedu, odnosno zajedničkom preduzeću u kome će država imati ulog od 20 odsto, biti i prodato preko 3.700 hektara zemlje u Bačkoj koje je u vlasništvu četiri društvena poljoprivredna preduzeća u restrukturiranju, a pominje se da će cena po hektaru iznositi 6.000 evra.

Udruženi zemljoradnici sa predstavnicima malih akcionara AD “Bačke”, jednog od preduzeća koja će biti preuzeta u ovom poslu, najavili su, ukoliko to bude potrebno, i tužbu protiv Srbije Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu

– Ovo nije državna, a ni privatna zemlja, već zadružna. Ako treba, spremni smo i da idemo do Evropskog suda za ljudska prava – naveo je predsednik Udruženja malih akcionara AD “Bačka” iz Sivca, Mališa Raičević.

Predsednica Vojvođanskog kluba Branislava Kostić navela je da oni od države traže da se poštuju zakoni Srbije i da država ne prodaje ono što nije njeno. Ona je navela da se zadružna zemlja mora vratiti zadrugarima i da ne može biti predmet prodaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari