Ministarstvo poljoprivrede omogućilo je susret poljoprivrednika sa predstavnicima nemačke industrije mesa Tenis, koja je u Ečki kod Zrenjanina predstavila svoje poslovanje i planove vezane za Srbiju. Susret je otvorila ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, koja je zamolila prisutne da po strani ostave raspravu o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

– Što se tiče izdavanja oranica ovom partneru nije ništa rešeno i Vlada neće ništa učiniti protiv svojih poljoprivrednika. Razgovori sa ovom kompanijom o ulaganju u Srbiju se nastavljaju. Nemačka je naš glavni partner u poslovanju i kao država ne možemo zabranjivati investicije – rekla je ministarka.

Domaćini skupa, menadžeri iz kompanije Tenis, detaljno su govorili o nastanku i razvoju kompanije, organizaciji i poslu u Rusiji i šta žele i šta nude poljoprivrednicima i kooperantima u Srbiji.

– Potrebno nam je 15.000 hektara zemljišta. Zanimaju nas oranice u okolini Zrenjanina, Kikinde, Pančeva, Sečnja i Novog Bečeja – naveli su menadžeri Tenisa.

eđu okupljenima u Ečki je bilo više ratara nego stočara, koji su otvoreno rekli da se protive davanju zemlje investitoru. Razlozi za ovakvo reagovanje leže i u činjenici da država još uvek nije zavela red u raspolaganju državnim oranicama. Kada se obavi popis i oteraju nelegalni korisnici, najverovatnije da će samo u Vojvodini biti dovoljno zemlje i za investitore i za poljoprivrednike.



 

Najveća mesna kompanija u Nemačkoj



Tenis je osnovan 1971. godine kao porodična firma. Sedište kompanije je u mestu Reda – Videnbruk u oblasti Rur. Čitava kompanija, sa fabrikama u nemačkoj i jednoj u Danskoj, ima ukupno 8.000 radnika. Oko 50 odsto njihove proizvodnje ide u izvoz. Tenis u Nemačkoj nema svoju zemlju, niti obrađuje zakupljene parcele. U gajenje svinja upustili su se u Rusiji, gde obrađuju i 30.000 hektara oranica. Tenis za svoje potrebe ima više od 26.000 dobavljača. Fabrike su u prošloj godini preradile meso 16,4 miliona svinja i 405.000 goveda i time ostvarili dobit od 5,6 milijardi evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari