Snižavanje cena rominga između Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore počeće od juna 2015, najavila je juče srpska Agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge (Ratel).

Direktor Ratela Milan Janković je rekao da će snižavanje cena prenosa govora, internet podataka i SMS poruka biti obavljeno postepeno u naredne tri godine na način kako je to urađeno u Evropskoj uniji. Prema rečima Jankovića, regulatorne agencije četiri zemlje regiona su taj dogovor postigle početkom decembra na sastanku u Beogradu.

„Jedina korekcija koju smo mi predložili je da se zbog turističke sezone to uradi do 30. juna svake godine – 2015, 2016. i 2017. godine“, rekao je direktor Ratela.

Kako je istakao, snižavanje cena rominga će biti korisno za potrošače, ali će dovesti i do povećanja korišćenja usluga mobilne telefonije u romingu u četiri zemlje regiona.

Janković je potvrdio da operateri nisu bili zadovoljni smanjenjem cena rominga, ali je istakao da će ta odluka morati da se poštuje i da će precizno biti određene cifre do kojih moraju da snize cene usluga u romingu.

„To sigurno utiče na njihove prihode, ali mi moramo i da brinemo i o građanima“, rekao je on. Janković je dodao da očekuje da će odluka o smanjenju cena rominga biti doneta do kraja ove godine, navodeći da je Upravni odbor Ratela prekjuče doneo predlog te odluke i da sada samo očekuje odgovor Ministarstva za telekomunikacije da li je potrebna ratifikacija sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari