Da bi se u Srbiji ostvario privredni rast potrebno je obezbediti investicije i povećati izvoz. To je jedini način kojim se može ostvariti održiv privredni rast, do koga, ako se budu povlačili adekvatni potezi, može doći u 2017. godini – izjavio je Pavle Petrović, predsednik Fiskalnog saveta Srbije, govoreći na panel-diskusiji „Moguća Srbija 2020“ u organizaciji Ekonomsko-poslovnog foruma, programskog tela Evropskog pokreta u Srbiji.


– Da bi se povećao izvoz, prethodno je potrebno da uslede investicije koje će ga omogućiti. Primer je recimo investicija Fijata u Kragujevcu. Dakle, Vlada treba da stvori uslove za ulaganje stranih kompanija u Srbiju, a istovremeno i da doprinese investicionom ciklusu kroz ulaganja u velike infrastrukturne projekte. Najefikasniji način za to je korišćenje isplativih kredita koje nude Svetska banka, EBRD i druge međunarodne finansijske organizacije. Takođe, treba otkloniti neefikasnost kada je reč o već dobijenim sredstvima. U ovom trenutku su međunarodne finansijske organizacije odobrile kredite Srbiji u visini od četiri milijarde evra, ali se od toga koristi veoma malo – naglasio je Petrović.

On je dodao da prognoze govore da će proizvodnja u Srbiji u 2015. biti u opadanju od 0,5 do jedan odsto, dok se u 2016. godini očekuje njen rast od 1,5.

– Mi u Fiskalnom savetu ne verujemo u tačnost ove druge prognoze i smatramo da će se trend pada proizvodnje nastaviti i u 2016. a da do njegovog povećanja u iznosu od dva odsto može da dođe u 2017 – istakao je Petrović.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, naglasio je da je za ostvarivanje privrednog rasta, kao polazna osnova, prvenstveno potrebna reindustrijalizacija zemlje.

– Reindustrijalizacija je proces koji omogućava povećanje zaposlenosti i podiže nivo životnog standarda. Dokaz da je to pravi način za ostvarivanje održivog privrednog rasta pokazuju i ocene koje je Evropska unija donela 2000. godine kada je zaključeno da je bila pogrešna politika napuštanja orijentacije ka industriji i umesto toga razvijanja sektora usluga. Da je zaista tako pokazuje slučaj industrijski izuzetno razvijene Nemačke čija je privreda gotovo „neokrnjena“ posledicama svetske ekonomske krize. Srbija u ovom trenutku plaća cenu katastrofalne tranzicije, sprovedene kroz lošu privatizaciju i gašenje industrijske proizvodnje. Zbog toga je reindustrijalizacija neophodna a u sklopu toga i formiranje posebnog ministarstva industrije – naglasio je Savić.

Zaboravljena nauka

Vlastimir Matejić, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji istakao je da sektor nauke, za razliku od ranije, u protekle tri decenije nije dao bilo kakav značajniji doprinos privrednom rastu. „Razlog je što preduzeća ne razvijaju svoje naučnoistraživačke centre i odeljenja a nakon procesa privatizacije prvo su gašene upravo te službe. Da bi nauka opet imala uticaj na privredni rast potrebno je unapređivati proces obrazovanja i tehnologiju“, zaključio je Matejić.

Za kamate kao i za kompletno školstvo

Samo za kamate na kredite Srbija će u narednoj godini morati da plati 140 milijardi dinara ili oko 3,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, što je jednako ukupnom izdvajanju za osnovno, srednje i visoko obrazovanje – upozorio je Pavle Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari