Geološki zavodi Srbije i Finske potpisaće protokol o saradnji u oblasti geoloških istraživanja, čime će i inače solidni odnosi, na inicijativu ambasadora te zemlje u Beogradu, biti podignuti za lestvicu više. Novim sporazumom Srbija dobija mogućnost nastupa na evropskom tržištu, jer će uz Finsku, koja je članica EU, dobiti lakši pristup geološkim projektima – najavio je u Boru državni sekretar Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Tomislav Šubaranović.


On je zajedno sa menadžmentom RTB Bor razgovarao sa ambasadorom Pekom Orpanom i predstavnicima finskog Geološkog instituta. „I Bor, i Srbija i Finska imaju veliki potencijal u rudarstvu. Zato nam je izazov da ovu granu industrije postavimo kao osnov ekonomskog razvoja naših država, uz modernizaciju i rešenja koja se ne zasnivaju samo na rudarstvu, već i na poštovanju ekoloških principa“, istakao je Orpana, dok je direktor finskog instituta Elijas Ekdal ukazao na važnost pronalaženja novih resursa i reciklaže starih materijala. Prema njegovim rečima, ekološki zahtevi u svetu su sve stroži i jači, što je dobro.

Blagoje Spaskovski, direktor basena Bor, rekao je da je finski Geološki institut došao u Bor kako bi pomogao RTB-u da dođe do više koncentrata i popune kapacitete nove topionice. „To se može učiniti na više načina. Možemo zajedno istraživati partije bogatije bakrom na većim dubinama, što je najbrži i najjeftiniji način dolaska do profita. Drugo je povećanje kapaciteta, za koje nam nedostaje kapital, a treće je eksploatacija bakra iz tehnogenih sirovina kojima RTB raspolaže“, objasnio je Spaskovski.

Sporazum

Predstavnici finskog instituta održaće danas u Beogradu seminar na kome će srpskim kolegama preneti iskustva te zemlje u rudarskom i metalurškom sektoru, kao i osnove moderne finske tehnologije i njen pozitivan povratni uticaj na životnu sredinu. Očekuje se i da će ponuditi odgovor na pitanje koja je i kolika uloga države u rudarskom sektoru, a po završetku seminara predstavnici Finske i Srbije potpisaće sporazuma o saradnji u oblasti geoloških istraživanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari